Visiopuhe mitätöi opettajien osaamisen

Koulutuksen uudistamisessa on 2000-luvulla toistuvasti puhuttu opettajien pään yli ja luotettu konsulttien ja virkamiesten näkemyksiin.

Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisinä ja yhteiskunnan jäseninä.

15.3. 14:15

Pilvi Torstin Vieraskynä-kirjoitus (HS 15.3.) oli loistava esimerkki koulutusta koskevasta kehityspuheesta, joka mitätöi opettajien asiantuntemuksen ja luottaa tulevaisuutta visioivaan konsulttipuheeseen ongelmien ratkaisemisessa.

Suomessa koulutuksen uudistamisessa on 2000-luvulla toistuvasti puhuttu opettajien pään yli ja luotettu konsulttien ja virkamiesten näkemyksiin tulevaisuuden haasteisiin vastaamisessa jopa siinä määrin, ettei näitä näkemyksiä uskalleta haastaa vieläkään. Tutkimustulokset digitalisaation vaikutuksista saavat olla vain positiivisia, eivätkä tutkijat itsekään uskalla tehdä positiivisuusvinoumasta vapaata analyysia.

Torstin mukaan koulutuksessa ei ole tapahtunut oppivelvollisuuden pidentämisen lisäksi suuria osaamistasoa nostavia uudistuksia. Onko tosiaan niin, että opetussuunnitelmien uudistukset perusopetuksessa ja lukiossa vuonna 2016 ja lukiossa jälleen vuonna 2021 ovat osaamisen nostamisen kannalta olleet turhia, mutta nuoren pakottaminen toisen asteen opiskeluun takaa osaamisen niistä huolimatta?

Torstin mukaan on ongelmallista, että kouluihin on vaadittu työrauhaa ja aikaa perusasioihin keskittymiseen. Tällä kommentilla sivuutetaan turhana koko konstruktivistinen oppimiskäsitys, jonka mukaan perustiedot ja -taidot ovat soveltamistaitojen kehittymisen ehdoton edellytys. Se myös osoittaa sellaista lasten ja nuorten oppimisen arjesta vieraantumista, ettei opettaja voi kuin hämmästellä, minkälaisella asiantuntemuksella koulutussäätiöissä koulutusta visioidaan.

Vaikka maailma muuttuu, ei ihmisaivojen kyky kartuttaa tietoja ja taitoja ole mullistunut. Multitaskaus ei johda parempaan lopputulokseen, eikä kuuluisan sanonnankaan mukaan kukaan voi juosta ennen kuin osaa kävellä.

Visiopuheissa tulevaisuuden tarpeet ovat tuntemattomia, mutta selvää on, että nykyinen toimintatapa on väärä tai ainakaan se ei riitä. Ratkaisuiksi tarjotaan kenties yritysmaailmassa korkeakoulutettujen aikuisten kesken toimivia malleja, kuten verkko-opetusta, jonka jokainen opettaja tietää valtaosalle lapsista ja nuorista sopimattomaksi vaihtoehdoksi. Toivoisinkin koulutusmaailmaan lisää opettajien tietotaitoja arvostavaa puhetta ja aitoa kuuntelua. Koulutuksen arjesta kuuluvia terveisiä ei pitäisi sivuuttaa vanhanaikaisina tai merkityksettöminä mutinoina.

Hanna-Leena Nikkinen

biologian ja maantieteen lehtori

Kirkkonummi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide