Lukukausimaksuista ei pitäisi valittaa

Ennenkin on opinnoista selvitty, vaikka kaikki ei ole ollut ilmaista.

18.3. 2:00

Lähestyvien eduskuntavaalien alla on käyty keskustelua korkeakouluopintojen maksullisuudesta. Yliopistonlehtori Jonas Spohr (HS Mielipide 15.3.) perusteli mielestäni hyvin opintojen maksullisuutta.

Ottamatta vahvasti kantaa nykyiseen opintotukipolitiikkaan ja opintojen maksuttomuuteen, tuon esiin muutaman seikan menneiltä vuosikymmeniltä, vaikka ne saavatkin aikaan nuoremman sukupolven vastareaktion.

Olen syntynyt 1950-luvulla ja käynyt kansakoulun, yhteiskoulun ja lukion. Vanhempani olivat työläisiä/pienyrittäjiä. He kouluttivat minut ja veljeni keskikoulun ja lukion kautta työelämään. Keskikoulussa ja lukiossa oli lukukausimaksut, sen lisäksi ostettiin oppikirjat ja maksettiin kouluruoka. En halua muistella vanhoja, mutta tuon esiin, että ennenkin on opinnoista selvitty, vaikka kaikki ei ole ollut ilmaista.

Vähän ryhtiä selkärankaan ja unohdetaan se jatkuva valittaminen. Edessä voi olla muutenkin aikoja, jotka eivät ole kovin auvoisia.

Jari Kytölä

Riihimäki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide