Pelkkä etätyö lisää yksinäisyyden riskiä

Tarvitsemme aitoja kohtaamisia työpäivän aikana, jotta voimme tuntea yhteenkuuluvuutta.

Pelkkää etätyötä tekevistä 12 prosenttia kokee haitallista yksinäisyyttä työyhteisössään.

17.3. 2:00

Leena Lehtinen peräänkuulutti (HS Mielipide 7.3.) tahtoa palata hybridi- tai lähityöhön etätyön syövereistä. Hän muistutti lähityön hyödyistä.

Työskentelemme Work to Belong -ohjelmassa työelämän yksinäisyyden parissa ja kannustamme työnantajia ohjaamaan työntekijöitä lempeästi kohti fyysistä työpaikkaa etätyöskentelyn rinnalla. Työssä koettu yksinäisyys syö työhön sitoutumista ja työn laatua. Tarvitsemme aitoja kohtaamisia työpäivän aikana, jotta voimme tuntea yhteenkuuluvuutta.

Yksinäisyyden tunne viestiikin yhteenkuuluvuuden tarpeesta. Sen voi nähdä myös hälytysmerkkinä siitä, ettemme ole tulleet nähdyiksi ja kuulluiksi haluamallamme tavalla. Yksinäisyys on ahdistava, yksilöllinen, ei-toivottu kokemus ulkopuolisuudesta ja erillisyydestä. Se aiheuttaa kipua samoilla aivoalueilla kuin fyysinen kipu. Pitkään jatkuessaan yksinäisyys lisää riskiä sairastua vakavasti.

Työelämän yksinäisyysbarometrin (2022) perusteella pelkkää etätyötä tekevistä 12 prosenttia kokee haitallista yksinäisyyttä työyhteisössään, kun hybridi- tai lähityötä tekevillä vastaava osuus on 8 prosenttia. Hybridityötä tekevät kokivat vähiten porukasta ulossulkemista. Heillä oli korkein tyytyväisyys sosiaalisen kanssakäymisen laatuun sekä määrään työyhteisössään. Alle 30-vuotiailla oli korkein riski kärsiä yksinäisyydestä ja sosiaalisesta ulossulkemisesta, jolloin huoli nuorista työntekijöistä on perusteltu. Etätyön helppous ei ole tae yksilön ja työyhteisön kestävälle hyvinvoinnille.

Työntekijöiden sosiaalisten tarpeiden kartoittaminen ja yhteisten pelisääntöjen luominen työnteolle ovat lähtökohtana aidon työyhteisön syntymiselle. Tavoitteena on, ettei kukaan koe jäävänsä yksin.

Aku-Pekka Laakso

työelämän erityisasiantuntija

Silva Saulio

Work to Belong -ohjelmavastaava

Helsinki Missio

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide