Maa- ja metsätalouden päästöt saadaan kuriin osaamista kehittämällä

Päästöjä voidaan pienentää parantamalla maatilayrittäjien mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen.

17.3. 2:00

Pääkirjoitus kiinnitti huomiota (HS 15.3.) maa- ja metsätalouden päästöihin ja Itämeren tilaan. Ruoantuotannolla ja metsien käytöllä on väistämättä ympäristövaikutuksia. Niitä voidaan kuitenkin pienentää nopeasti parantamalla maatilayrittäjien mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen.

Ravinnepäästöjen vähentäminen, maan kasvukunnosta ja eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen, ilmastonmuutokseen vastaaminen, luonnon monimuotoisuuden huomioiminen ja lajikadon hillitseminen ovat olleet jo pitkään oleellinen osa niin maa- ja metsätalouden tutkimusta kuin opetustakin. Luonnonvara-alan vankka osaaminen syntyy biologisten prosessien ymmärtämisestä ja kyvystä yhdistää ne taloudelliseen kannattavuuteen.

Opetusmaatilojen merkitys on noussut osaamisen kehittämisessä viime vuosina aivan uudelle tasolle. Näillä tiloilla testataan uusia tuotantomenetelmiä ja laitteita yhteistyössä tutkimuslaitosten ja kehittäjäorganisaatioiden kanssa eri puolilla Suomea sekä koulutetaan opiskelijoita ja yrittäjiä uusimman tutkimustiedon pohjalta.

Suomella on kaikki osaamisen avaimet, joilla voimme merkittävästi vähentää päästöjä maa- ja metsätaloudessa. Pystymme vähentämään ratkaisevasti Itämereen ja vesistöihin päätyviä ravinnepäästöjä sekä muita haitallisia ympäristövaikutuksia, kun jatkamme huippuluokan tutkimus- ja kehittämistyötä ja jalkautamme tiedon nopeasti käytänteiksi pelloille ja metsänhoitoon.

Luonnonvara-alan koulutus on tietoinen vastuustaan kiperien ympäristöhaasteiden ratkaisemisessa ja valmis taklaamaan ne yhteistyössä yrittäjien, neuvonnan ja opetuksen kanssa.

Susanna Lahnamäki-Kivelä

AgriHubi-osaamisverkosto

Luonnonvarakeskus

Ville Manner

Metsäkoulutus ry

Ilkka Harkkila

Ammattiopisto Livia

Hanna-Mari Laitala

Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymä

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide