Suden metsästys lisää koirasusi-risteymiä

Metsästys tai salametsästys häiritsee susilauman sosiaalista rakennetta ja lisää riskiä, että susi risteytyy koiran kanssa.

Tämä susi on kuvattu Ranuan eläinpuistossa.

17.3. 14:30

Suomen riistakeskus myönsi hiljattain luvan tappaa Lappeenrannan Ylämaalla elävän kokonaisen susilauman koirasusien poistamiseksi.

Euroopan komission mukaan koirasusille on annettava sama asema kuin susille, jotta puhtaita susia ei tapettaisi koirasusien varjolla. Koirasusi-risteymien hallintaan sovellettaisiin näin ollen yhtä tiukkoja säännöksiä kuin sudensuojeluun. Viranomaisten on tunnistettava koirasudet, jotta suden tappaminen osana koirasusi-risteymien hallintaa saadaan estettyä.

Tutkimukset osoittavat, että ihmisen toiminta, kuten metsästys tai salametsästys, häiritsee susilauman sosiaalista rakennetta ja lisää riskiä, että susi risteytyy koiran kanssa. Suuremman susikannan ylläpitäminen puolestaan vähentää risteymien todennäköisyyttä. Maa- ja metsätalousministeriön sitkeä tavoite aloittaa suden kannanhoidollinen metsästys ja jatkaa löyhää poikkeuslupapolitiikkaa heikentää Suomen susikantaa ja lisää koirasusi-risteymiä.

Sudet, koirasudet sekä vapaana liikkuvat koirat ovat kaikki tuntevia olentoja, joiden hyvinvointia on kunnioitettava. Jotta risteymien mahdollisia vaikutuksia luonnonvaraisiin eläimiin saataisiin vähennettyä, on ennaltaehkäisevät toimet asetettava etusijalle. Tapauksissa, joissa tilanteeseen puuttuminen katsotaan välttämättömäksi, viranomaisten tulisi käyttää johdonmukaisesti ei-tappavia menetelmiä.

Jos viranomaisemme todella välittäisivät Suomen jo ennestään geneettisesti köyhän susikannan elinkelpoisuudesta, he noudattaisivat Euroopan komission ohjeistusta ja pitäisivät kiinni EU-lainsäädännön mukaisesta velvoitteestaan kieltää susien tahallinen tappaminen. Olisi äärimmäisen tärkeää kohdentaa resursseja asiapitoisen tiedon levittämiseen siitä, että sudet ja muut petoeläimet ovat ekosysteemille välttämättömiä avainlajeja.

Francisco Sánchez Molina

suurpetovastaava

Luontoliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide