Jengirikollisuutta ei torjuta vain poliisin voimin

17.3. 2:00

Ilkka-Pohjalainen arvioi, että Suomessa keskustelu jengirikollisuuden torjumisesta on vasta käynnistymässä.

”Helsingin poliisi kertoi tiistaina perustaneensa kaksi erityisryhmää, jotka pyrkivät estämään uusien rikollisjengien syntymistä ja auttamaan toiminnassa mukana jo olevia nuoria irti ryhmistä ja kaidalle polulle.”

”Kovat keinot vaativat rinnalleen pehmeitä. Maahanmuuttajien kotouttamiseen ja erityisesti kielen oppimiseen on kiinnitettävä nykyistä enemmän huomiota. Jengiytymistä ruokkivaa asuinalueiden eriarvoistumista on vähennettävä kaupunkisuunnittelulla.”

Turun Sanomat pitää poliisin määrätietoisia toimenpiteitä tärkeinä.

”Samaan aikaan on kuitenkin muistettava, että jengiytymistä ei estetä vain sen voimin, vaan avainasemassa on yhteistyö muun muassa koulujen, sosiaalitoimen ja kolmannen sektorin kanssa.”

”Mitä sujuvampaa yhteistyö on, sitä paremmat mahdollisuudet Suomella on välttää ajautuminen Ruotsin tilanteeseen. Vaikka kyse ei ole vain maahanmuuttoon liittyvästä ilmiöstä, kotouttamista pitää entisestään tehostaa ja luoda mekanismeja, joilla maahanmuuttajien sosiaalista eriytymistä voidaan ehkäistä.”

”Yksittäisen kansalaisen kannattaa puolestaan muistaa, että kaikessa nuorison liikehdinnässä ja häiriökäyttäytymisessä ei ole kyse jengiytymisestä.”

Hämeen Sanomien mukaan katujen turvallisuudesta on yritetty rakentaa vaaliteemaa, mutta ontuen.

”Vaikka nuorten tekemiä puukotuksia ja pääkaupunkiseudun jengien kahakointeja nousee esille, kansa ei syty, koska turvattomuus ei koske omaa elämää.”

”Turvattomuuteen liittyvillä mielikuvilla tehdään myös politiikkaa. Onko perussuomalaisten huoli oikeasti aiheellinen vai lietsontaa? Entä onko vihreiden ja vasemmistoliiton kanta kieltää asia tai vähätellä sitä?”

”Kun nuorilla on tekemistä ja harrastuksia, ei ole tarvetta jengiytymiseen. Pitää huolehtia myös nuorten mielenterveydestä ja ehkäistä syrjäytymistä.”

”Turvattomuuden tunteelta ei tule sulkea silmiä, mutta kannattaa muistaa, että Suomi on edelleen katuturvallisuudessa yksi maailman turvallisimmista maista.”

Iltalehti arvostelee Sanna Marinin (sd) hallitusta siitä, että se lakaisi katujengiongelman liian pitkään maton alle.

”Jengirikollisuuden torjumiseksi tarvitaan uudenlaista otetta sekä kouluissa, kodeissa, sosiaalipalveluissa että poliisissa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide