Espooseen ja Vantaalle palkatut filippiiniläiset sairaanhoitajat eivät ole ensimmäiset julkisen sektorin kansainvälisesti rekrytoimat hoitajat, toisin kuin Helsingin Sanomien kirjoituksesta (13.3.) saattoi ymmärtää.
Vuonna 2010 luotiin pilotti, jossa ryhmä sairaanhoitajia rekrytoitiin julkiselle sektorille Husin ja Hataanpään sairaaloihin. Paria vuotta aiemmin Suomeen saapui ensimmäinen ryhmä filippiiniläisiä sairaanhoitajia lähihoitajiksi yksityisiin hoiva-alan yrityksiin. Kummassakin tapauksessa filippiiniläisille sairaanhoitajille luotiin oppilaitosyhteistyössä pätevöitymispolku joko lähihoitajiksi tai sairaanhoitajiksi. Suurin osa hoitajista valmistui ja moni onnistui saamaan perheensä Suomeen. Erityisesti Husin ja Hataanpään pilotissa filippiiniläisten sairaanhoitajien osaaminen tunnustettiin ja heille tarjottiin mahdollisuutta työskennellä koulutustaan vastaavassa työssä.
Eettinen ja kestävä kansainvälinen rekrytointi edellyttää, että henkilöt rekrytoidaan lähtökohtaisesti koulutustaan ja osaamistaan vastaavaan tehtävään. Tällä hetkellä näin ei tapahdu vaan vuonna 2011 luotu hoiva-avustajakoulutus mahdollistaa korkeasti koulutetun työvoiman osaamisen sivuuttamisen ja työn halventamisen. Vaikka sairaanhoitajat opiskelevat Filippiineillä suomen kieltä useamman kuukauden ajan, kielitaitoa käytetään syynä siihen, että heidät palkataan avustaviin tehtäviin.
Eettisen kansainvälisen rekrytoinnin periaatteisiin kuuluu myös, että työnantajat ottavat vastuuta kielikoulutuksesta ja että kielen oppimisen tulee olla mahdollista työajalla potilasturvallisuuden vaarantumatta. Tutkimusten mukaan näin ei kuitenkaan tapahdu. Selittäisikö rakenteellinen rasismi sitä, että vaikka filippiiniläiset sairaanhoitajat olisivat kuinka hyviä ja rakastettuja hoitajia, heidän osaamistaan ei tunnisteta, koska heidän kielitaitonsa ei ole täydellistä? Vai onko syynä työnantajan haluttomuus maksaa koulutetulle työvoimalle heidän koulutustaan vastaavaa palkkaa kun kerran halvemmallakin saa?
sosiologian professori, Helsingin yliopisto
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.