Lasten liikuntaharrastusten hintaan voi vaikuttaa

Jokainen voi auttaa esimerkiksi tulemalla vapaaehtoiseksi itselleen läheisen lajin urheiluseuraan.

Lapsia hiihtokoulussa.

19.3. 2:00

Helsingin Sanomat oli pääkirjoituksessaan (16.3.) huolissaan lasten liikuntaharrastusten kohonneista kustannuksista. Kirjoituksen mukaan ilmiö on huolestuttava, sillä urheiluharrastus on tärkeä lasten fyysisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin kannalta.

Hintojen nousun edessä ei pidä olla neuvoton. Urheiluseuroissa on olemassa keinoja, joilla harrastuskustannuksiin voidaan vaikuttaa. Esimerkiksi Vantaan hiihtoseurassa asiaan on havahduttu.

Tärkein asia on hyvä seurahenki. Jos yhteishenki ei ole kohdallaan, kustannuksissakaan ei päästä säästöihin. Jos tunnelma on yhteisöllinen, ihmisiä voidaan saada mukaan talkoisiin. Hiihtoseuramme järjestää vuosittain televisioitavat hiihdon Hakunilan Suomen Cupin osakilpailut yli sadan talkoolaisen voimin. Myös esimerkiksi lasten kilpailujen tulospalvelutiimi koostuu urheilijoiden vanhemmista.

Säästöjä saadaan aikaan myös leirien ja kilpailujen majoituksista. Hotellitaso ei ole välttämätön, majoittua voi hyvin myös mökeissä tai opistoissa. Yhteiset kyydit säästävät sekä rahaa että ympäristöä.

Uudet kilpasukset ovat kalliita, mutta seuran sisäinen varustepörssi kierrättää hyviä välineitä perheestä toiseen. Teemme myös kustannuksia säästävää yhteistyötä välinevalmistajan kanssa. Seuran lapset ja nuoret saavat käyttöönsä valmistajan suksia, jolloin jokaiselle kelille ei tarvitse ostaa omia välineitä.

Nuorten liikunnan määrä ei ole palautunut koronaviruspandemiaa edeltävälle tasolle, kertoo tuore lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa (Liitu) -tutkimus. Sen mukaan 15-vuotiaista pojista liikuntasuositukset saavutti 16 prosenttia, tytöistä vain hälyttävät kolme prosenttia.

Meillä aikuisilla on nyt yhteinen tehtävä. Suunta pitää kääntää, lasten liikettä täytyy lisätä. Jokainen voi auttaa esimerkiksi tulemalla vapaaehtoiseksi itselleen läheisen lajin urheiluseuraan.

Jussi Eronen

puheenjohtaja

Vantaan hiihtoseura

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide