Käynti italialaisessa ruokakaupassa järkyttää – myönteisesti

Ison kassillisen maukkaita elintarvikkeita saa helposti 15 eurolla.

17.3. 2:00

Olen käymässä Roomassa, ja käynti ruokakaupassa järkyttää – myönteisesti. Ruoka maksaa keskimäärin puolet Suomen hinnoista. Sopivasti tuotteet valikoimalla loppusumma jää jopa kolmasosaan suomalaisesta. Ison kassillisen maukkaita elintarvikkeita saa helposti 15 eurolla.

Italiassa on korkea inflaatio, energia on kallista, sota luo epävarmuutta. Samat perusongelmat kuin Suomessa. Pienistäkin kaupoista saa samanlaisen kuitin kuin Suomessa, joten veronkierto ei tätä selitä.

Miten suomalaisen ruoan hinta muodostuu? Olen käsittänyt, että tähtitieteellisistä hinnoista ei ainakaan perustuotantoon heru yhtään enempää rahaa kuin ennenkään. Minne rahat siis valuvat?

Kun sanotaan, ettei suomalaisessa ruokakaupassa ole kilpailua, se ei taida pitää paikkaansa. Ainakin kaksi suurinta kauppaketjua näyttää kilpailevan sillä, kumpi niistä ehtii nostaa hintoja nopeimmin.

Apteekit ovat syrjässä tästä kilpajuoksusta. On hyvin ymmärrettävää, että vähittäiskauppa haluaisi ainakin osan niiden toiminnasta oman hinnanmuodostuksensa piiriin.

Ilpo Salonen

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide