Alkoholin kulutuksen kasvu lisää sairauksia

Alkoholipoliittisilla päätöksillä on kauaskantoisia vaikutuksia.

Alkoholin aiheuttamien haittojen hoitaminen tulee yhteiskunnalle kalliiksi.

19.3. 2:00

Jussi Simpura otti mielipidekirjoituksessaan (HS 15.3.) kantaa viinien myynnin laajentamiseen päivittäistavarakauppoihin. Hän toi esiin, miten päätöksenteon pitäisi perustua tutkittuun tietoon.

Kansainvälinen, professori Tim Stockwellin johtama tutkimusryhmä on vuonna 2019 arvioinut, mitä Alkon monopolin purkaminen voisi tarkoittaa Suomessa. Alkoholin kokonaiskulutus nousisi 9 prosenttia. Tämän seurauksena alkoholikuolleisuus lisääntyisi 14 prosenttia eli yli viidelläsadalla vuodessa. Samalla alkoholin yhteiskunnalle aiheuttamat kokonaiskustannukset nousisivat 17 prosenttia eli 1,6 miljardista eurosta 1,9 miljardiin euroon.

Tulevina vuosikymmeninä monet sairaudet yleistyvät väestön ikääntymisen vuoksi. Nyt yksin syöpään sairastuu 36 000 suomalaista vuosittain, ja vuonna 2035 sairastuneita arvioidaan olevan 10 000 enemmän.

Suomella ei ole varaa luoda ympäristöä, jossa alkoholin kulutuksen kasvu johtaa sairauksien yleistymiseen. Jo nyt alkoholin arvioidaan aiheuttavan vuosittain 2 100 syöpää. Siksi yli 5,5-prosenttisten alkoholijuomien myyntiä ei tule laajentaa päivittäistavarakauppaan.

Marika Skyttä

terveysosaston johtaja, Syöpäjärjestöt

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide