Näin vaalien alla ilmassa on monenlaisia lupauksia. Silti vanhoissakin on kiinnipitämistä. Itsenäisyyden juhlavuoden lastensäätiön blogi (15.3.) pian julkaistavasta raportista oli rumaa luettavaa. Valtionvarainministeriön julkisen talouden meno- ja rakennekartoituksessa ehdotetut säästöt lisäisivät lapsiköyhyyttä ja lapsiperheiden ahdinkoa, arjen hankaloitumista ja häpeän tunnetta siitä, ettei selviä arjesta. Leikkaukset kohdistuisivat erityisesti pienituloisiin, monilapsisiin perheisiin ja yhden vanhemman talouksiin. Yksinhuoltajatalouksissa asuvien lasten köyhyys lisääntyisi kaikkein eniten.
Suomen tavoitteena on vähentää köyhyys- tai syrjäytymisriskissä olevien lasten määrää 33 000 hengellä vuoteen 2030 mennessä. Valtiovarainministeriön ideoimien säästöjen myötä tavoite lipuisi kauemmaksi ja tarvittaisiin lukuisia muita toimia kompensoimaan köyhyysasteen kasvua. Olisiko se edes mahdollista?
Yksinhuoltajana tulee väkisinkin mieleen, ettei ministeriössä ole mitään kosketusta pienituloisen elämään. Eikö riitä, että käy töissä ja pyörittää perhearkea yksin, ilman auttavia käsiä päivittäisissä haasteissa? Miten tiukalle pienituloisia voidaan kyykyttää, että he vielä jaksavat kasvattaa iloisia, terveitä ja pystyviä veronmaksajia tähän maahan? Samaan aikaan kuluttajahinnat ovat karanneet käsistä ja toiveet esimerkiksi harrastamisesta etääntyneet lapsen tavoittamattomiin. Lasten ja nuorten mielenterveysongelmat lisääntyvät, ja koronaviruspandemian jälkiä korjataan vielä pitkään. Lasten tulevaisuutta ei saa leikata!
Ministeriön laskelmat pudottaisivat jopa 13 000 lasta köyhyysrajan alapuolelle. Yksinhuoltajilla on jo nyt korkeampi köyhyysaste kuin muilla lapsiperheillä. Lapsiperheiden tukiin tarvitaan korotuksia vähennysten sijaan. Lisäksi tarvitaan työelämän ja julkisten palvelujen joustavuutta, jotta myös yksinhuoltajat ja monilapsiset perheet selviävät arjesta ja pystyvät osallistumaan yhteiskuntaan niin työntekijöinä kuin erilaisten kiinnostus- ja harrasteryhmien osallistujinakin.
Lapset eivät vielä äänestä. Annetaan me aikuiset ääni heille – ja tulevaisuudelle.
Taija Liuhto
puheenjohtaja, Pienperheyhdistys ry:n hallitus
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.