Aprillipilani olikin innovaatio

Joskus tiedotusvälineiden tekemät aprillipilat ovat menneet niin sanotusti käteen.

| Päivitetty

Aprilli­päivä on nykyään joka päivä. Erityisesti tubettajat ympäri maailmaa ovat huomanneet huijaamisen olevan rahan­arvoista sisältöä, ja harva se hetki joku joutuu jallituksen kohteeksi. Aikoinaan noita vedätyksiä kutsuttiin käytännön piloiksi. Nykyään niitä kutsutaan pränkeiksi.

Ei sillä, on pränkkejä tehty ennenkin. Yksi tiedotusvälineiden tekemistä klassikkopiloista on vuodelta 1957. Silloin BBC:n Panorama-ohjelmassa esitettiin filminpätkä sadonkorjuusta Sveitsissä. Siinä keskittyneen oloiset naiset poimivat puusta spagettia.

Vuonna 1962 ruotsalaisen SVT:n ”tekninen asiantuntija” Kjell Stensson puolestaan selitti katsojille, kuinka nämä saavat muokattua mustavalkotelevisiostaan väritelevision. Telkkarin päivittämiseen tarvittiin vain sukkahousut.

Joskus on mennyt niin sanotusti käteen. Vuoden 1980 aprillipäivänä tv-tuottaja Homer Cilley päätti huijata katsojia luonnonilmiöllä. Lähetyksessä kerrottiin Massachusettsissa sijaitsevan vuoren syöksevän parhaillaan laavaa ympäristöön. Järkyttyneille katsojille näytettiin samaan aikaan kuvaa todellisesta tulivuorenpurkauksesta ja esitettiin jopa tekaistu varoitus presidentti Jimmy Carterilta. Tulos: paniikki ja potkut tv-tuottajalle.

Itse olen huijannut ihmisiä työn puolesta parikymmentä vuotta sitten.

Välillä todellisetkin uutiset tuntuvat vedätyksiltä. Kuka esimerkiksi olisi uskonut, että vaikka Iltalehden ja Ylen vuonna 2017 uutisoimat venäläiset sotahirvet paljastuivatkin venäläislehden aprillipilaksi, viime vuonna kerrottiin venäläisten sotilasdelfiinien osallistuvan Putinin ”erikoisoperaatioon”.

Itse olen huijannut ihmisiä työn puolesta parikymmentä vuotta sitten. Tuolloin Nelosen uutisten lopussa kerrottiin, että Alko, Ilmatieteen laitos ja Posti aloittavat yhteistyöpalvelun, jossa alkoholituotteita kuljetetaan syrjäseuduille säähavaintopalloihin kiinnitetyissä paketeissa. Samalla ruudussa pyöri kuvaa ensimmäisen Koskenkorva-pullon lähdöstä matkaan. Nykyisten lennokkikuljetusten aikaan jäynäni tosin ei vaikuta pilalta vaan innovaatiolta.

Tätä lukiessasi olen luultavasti jo tehnyt lapsilleni tämän vuoden jäynän. Siinä täytekeksin valkoinen sisus korvataan hammastahnalla. Ja juodaan kuravettä päälle.

Kirjoittaja on HS:n kulttuuritoimittaja.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide