Yläkoulun aineenopettajan näkökulmasta koulusta on jo pitkään puuttunut yksi selvästi tarpeellinen ammattiryhmä: luokanvalvojat, joilla olisi koulutusta ja osaamista sosiaalityöstä. Olen aineenopettajana ja luokanvalvojana toistuvasti epämukavuusalueella joutuessani työskentelemään sellaisten asioiden parissa, joihin minulla ei ole koulutusta. Näitä asioita ovat muun muassa mielenterveyden ongelmat, kotien haasteet ja jopa rikosasiat.
Pitkän uran tehneenä opettajana olen toki saanut käytännön osaamista näissä kohtaamisissa ja näiden asioiden ratkomisissa. Meillä on myös oppilashuollon väkeä, kuten kuraattoreita ja terveydenhoitajia, joilta saan tukea. Silti vastuu on usein näihin asioihin lähinnä käytännön kannalta tutustuneen opettajan harteilla.
Aineenopettajan tilanne on usein se, että kun akuutti tilanne tulee hoidettavaksi, pitäisi samaan aikaan jakautua pitämään oppituntia toiselle ryhmälle ja tarttua akuuttiin tilanteeseen toisaalla. Nuoren turvaton tilanne tai ahdistus ei odota, kun käyn ensin pitämässä alkamassa olevan oppitunnin. En voi myöskään lain mukaan jättää opetusryhmääni valvomatta, kun tarve olisi.
Ammattiluokanvalvoja voisi valvoa vaikkapa kaikkia yhden ikäluokan luokkia oman kouluni kaltaisessa koulussa, jossa on neljä rinnakkaista luokkaa. Hän voisi olla mukana tunneilla tarpeen mukaan, toimia yhteyshenkilönä koteihin, luoda yhteishenkeä ja järjestää ryhmäytystä sekä koordinoida luokalla käytössä olevia toimintatapoja ja käytäntöjä. Koulutus tällaisella ammattilaisella voisi olla esimerkiksi sosiaalityöstä tai nuorisotyöstä.
Samalla vähenisi opettajien kuormitus, ja heidän olisi mahdollista keskittyä pedagogisiin ratkaisuihin, joihin opettajat kyllä pystyvät ja joihin heillä on osaamista. Uskon, että myös oppilaat saisivat tällaisen ammattilaisen avulla tukea aiemmin ja se olisi koordinoidumpaa. Nyt valitettavan usein tilanne on se, että luokanvalvoja voi vain toivoa, että esimerkiksi pedagogisiin asiakirjoihin kirjatut asiat toteutuvat.
Arto Alho
suomen kielen ja kirjallisuuden lehtori
Helsinki
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.