Ajattelin tehdä poikkeuksen ja aion äänestää puoluetta, koska politiikkahan on tiimityötä. Kun löydän sopivan ryhmittymän, henkilö löytynee helposti. Tosin minulla on pieni ongelma. En ole nimittäin kuullut tai nähnyt yhdenkään puolueen ottavan kantaa oheisiin mieltäni askarruttaviin kysymyksiin.
Miten työllistetään viisikymppiset työkykyiset työttömät, jotka kuluttavat aikaansa turhien hakemusten lähettelyyn? Millä toimenpiteillä saadaan kohderyhmä takaisin työmarkkinoille ja siten ansioituneeksi yhteiskunnan rakentajaksi?
Miten työelämästä ja rekrytoinnista kitketään ikään perustuva syrjintä? Viisikymppisethän ovat parhaassa työiässään, ja ikä on jo hionut pahimmat särmät. Motivaatiokin on kohdallaan, samoin halu uuden oppimiseen.
Millä keinoilla tehostettaisiin te-toimistojen tehtäväkuvaa? Nyt toiminta perustuu liiaksi tasapäistävään palveluohjaukseen, jossa työtöntä juoksutetaan palvelusta toiseen. Sen sijaan yksilöllinen ja vuorovaikutteinen työnvälitys on jäänyt todella vähäiseksi. Kunnallisesta työllisyyspalvelujen kokeilusta toivottiin pelastajaa, mutta ainakin vielä sen toiminta on melko tehotonta. Mitkä ovat lääkkeet, kun kokeilu päättyy ja työllisyyspalvelut siirtyvät kunnan vastuulle?
Haluaisin vielä tietää, miten määritellään osaaminen, jonka tarpeellisuutta korostetaan työnhaussa. Myös työttömällä on tietotaitoa, mutta sitä ei huomioida rekrytoinnissa mitenkään. Miten päästäisiin eroon työttömiä koskevista ennakkoluuloista?
Me tarvitsemme työperäistä maahanmuuttoa, mutta eikö ensin kannattaisi työllistää viisikymppiset työkykyiset suomalaiset työttömät? Keinoja kyllä löytyy, jos on poliittista tahtoa muuttaa vallitsevia ennakkoluuloja ja asenteita.
Eero Haastola
filosofian maisteri, entinen ict-työläinen
Oulu
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.