Yksinasuvia kohdellaan syrjivästi verotuksessa

Työasunnon verovähennysoikeus ei toteudu yksinasuville.

Mielipidekirjoitus ”Yksinasuvat on ajettu yhteiskunnan nurkkaan” (HS 29.3.) toi esiin, miten yhteiskuntamme perustuu vanhalle perheajatukselle. Tämä koskee myös yksin asuvia työllisiä.

Kun koulutusta ja työkokemusta vastaavia tehtäviä ei ole asuinpaikkakunnalla, halu työllistyä vaatii työntekijän liikkumista pitkiäkin matkoja. Olemme työllistyneet, koska olemme olleet valmiita ja halukkaita ottamaan vastaan töitä pitkänkin työmatkan päässä. Kohdallamme on kuitenkin yksi epäkohta. Yksinasuva ei nykyisellään voi vähentää verotuksessaan työasunnosta syntyviä kuluja. Yksinasuvia kohdellaan tässä syrjivästi. Verovähennys perustuu vain tietynlaisiin ydinperheen tai parisuhteen malleihin. Se poissulkee muunlaiset elämisen mallit, joissa muun muassa täysi-ikäisillä perheenjäsenillä, ystävillä, tuttavilla ja naapureilla on merkittävä rooli siten, että muutto työpaikkakunnalle ei ole varteenotettava mahdollisuus.

Nykyisellään verovähennysoikeuden rajaaminen vain tietynlaisten talouksien oikeudeksi rajaa samalla esimerkiksi yksinasuvien halua ja tahtoa työllistyä joskus pitkänkin matkan päähän Suomessa.

Jari Karttunen

Vantaa

Ritva Norkia

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide