Helsingin päätös lakkauttaa viimeinenkin psykiatrinen avo-osasto on iso isku lapsivuodepsykoosiin sairastuneille äideille. Ajoituskin on huono, sillä koronaviruspandemia nosti etenkin raskaana olevien äitien oireilua. Suomalaiset asiantuntijat arvioivat, että noin kolmannes äideistä oireilee raskauden jälkeen.
Neuvolat auttavat äitejä, mutta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) selvityksen mukaan niiden työntekijämäärä ei ole riittävä missään päin Suomea. Neuvolalääkäreitä on suositusten edellyttämä määrä vain noin joka kolmannessa yksikössä.
Helsinki on yrittänyt tehostaa neuvolapalveluitaan takaamalla laatulupauksella neuvolakäynnin kahden viikon aikarajan sisällä. Tämä on johtanut siihen, että odottava tai synnyttänyt äiti ei välttämättä tapaa samaa neuvolatyöntekijää kuukausiin vaan joutuu selittämään tilanteensa aina uudestaan uudelle henkilölle.
Masennuksen kanssa kamppailevat äidit tarvitsevat kaiken mahdollisen tuen. On siis Helsingin kaupungilta hyvin optimista väittää, ettei Helsingin ainoan äiti-vauvapaikan vähennys heikentäisi vakavaan synnytyksen jälkeiseen masennukseen sairastuneiden äitien ja perheiden avunsaantia.
Helsingin kaupungin mukaan psykiatrisen avo-osaston lakkauttaminen liittyy rakenteilla olevaan uuteen Laakson sairaalaan. ”Etukenossa” toimiminen on riskipeliä, jossa häviäjinä ovat ne vauvat ja äidit, jotka eivät jaksa odottaa vielä vuosia kestävän sairaalaprojektin valmistumista.
Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistyksissä ympäri Suomea tehdään monipuolista odottavia äitejä ja vauvaperheitä tukevaa työtä. Apua on siis edelleen saatavilla ja sitä kannattaa hakea.
Laura Piirainen
toiminnanjohtaja
Äidit irti synnytysmasennuksesta – Äimä ry
Riitta Särkelä
pääsihteeri
Ensi- ja turvakotien liitto ry
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.