Äänestämättä jättäminen tulisi ottaa huomioon vaalituloksessa

Tyhjien ja käyttämättömien äänien tulisi vaikuttaa vaalien lopputulokseen.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys päättyi tiistaina 28. maaliskuuta. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntai 2. huhtikuuta.

Hesarissa oli hyvä juttu eri vaalitavoista (27.3.). Sen innoittamana Tapio Puhakka esitti (HS Mielipide 28.3.) miinusäänten käyttöönottoa.

Minä puolestani kannatan nykyistä vaalipiirijakoa ja matemaatikko Victor D’Hondtin kehittämää vaalitapaa hieman tuunattuna: tyhjät ja käyttämättömät äänet katsottaisiin omaksi vaalilistakseen, ja vaalipiireittäin jätettäisiin valitsematta edustajia tuon tyhjän vaalilistan saaliin mukaisesti.

Näin ollen eduskuntaan ei enää valittaisi välttämättä kahtasataa edustajaa, vaan osa jäisi vaalipiirikohtaisesti valitsematta. Näin myös äänestämättömyys vaikuttaisi lopputulokseen.

Kaikki äänioikeutetut siis vaikuttaisivat lopputulokseen, ja äänestämättä jättäminen vaikuttaisi siihen, että oman vaalipiirin painoarvo eduskunnassa vähenisi. Tämän välttämiseksi vaali-into voisi lisääntyä. Tai sitten saavutettaisiin säästöä siinä, että kansanedustajia valittaisiin alle maksimimäärän.

Esittämäni idean perusteella saa kuka tahansa vapaasti laatia kansalaisaloitteen – toivon mukaan uusi eduskunta tarttuu siihen innokkaasti.

Mikael Moisio

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide