Ympäristökasvatus on välttämätöntä selviytymisemme kannalta

Ympäristökasvatusta tarvitaan nopeasti kaikilla asteilla varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Pölyttäjäkato uhkaa maailman ruoantuotantoa.

Ympäristökriisin konkretisoituessa ahdistus valtaa yhä useamman mielen. Toivottomat ihmiset lamaantuvat, passivoituvat ja vihastuvat viestintuojiin. Itsekkyyskin voi vahvistua. Paras tapa vastata haasteeseen on ympäristökasvatus, joka tuottaa selviytymisemme kannalta välttämätöntä tietoa, taitoa sekä toivoa.

Meillä on paljon tekemistä ja vähän aikaa jäljellä. Ympäristökasvatusta tarvitaan nopeasti kaikilla asteilla varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen. Kyse ei ole kierrätyksestä, lajittelusta tai muista tärkeistä yksityiskohdista, vaan perusteellisesta ajattelutavan muutoksesta.

Suomesta puuttuu paikka tai taho, joka koordinoi ja varmistaa, että ympäristökasvatus toteutuu yhteiskunnassa riittävän laajamittaisesti eri koulutusasteilla. Ratkaisuksi tähän noin 20 järjestöä ja muuta toimijaa esittää Opetushallituksen käynnistettäväksi valtakunnallisen Kestävä koulu -ohjelman. Ohjelman käynnistys tulee kirjata osaksi uutta hallitusohjelmaa ja siten varmistaa, että ympäristökasvatuksen toteutuminen ei jää yksittäisten asiasta motivoituneiden opettajien, kasvattajien ja rehtoreiden harteille.

Luontokadon ja ilmastonmuutoksen kiihtyessä meillä ei ole enää varaa ajatella, että ympäristökasvatus olisi vain yksi sisältö muiden opetussisältöjen joukossa. Kaikki oppiaineet läpileikkaava ympäristökasvatus on välttämätöntä selviytymisemme kannalta.

Leena Koivula-Tenho

toiminnanjohtaja, Ympäristökasvatusjärjestö FEE Suomi

Lauri Kurvonen

erityisasiantuntija, OAJ

Johanna Sunikka

toiminnanjohtaja, Suomen luonto- ja ympäristökoulujen liitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide