Perinteinen kirje ei ole muinaisjäänne

Suomessa elää suuri joukko ihmisiä, joille kirjeitse asiointi on ainoa mahdollinen ja arkipäivää.

Kirjeiden lähettäminen on monelle suomalaiselle arkipäivää.

En ollut uskoa silmiäni, kun luin jutun (HS 30.3.), jossa hämmästeltiin Yliopisto-lehden päätoimittajalle tullutta kirjettä, joka sisälsi tilausmaksun käteisenä. Jopa kirjekuori kuvailtiin kuin se olisi muinaisjäänne.

Suomessa elää suuri joukko ihmisiä, joille kirjeitse asiointi on ainoa mahdollinen ja arkipäivää, eikä syynä ole aina digitaidottomuus. Tilanteeseen voivat johtaa näköongelmat, käsien vapina ja nuorellakin ihmisellä vaikkapa akuutissa vaiheessa oleva vaikea sähköherkkyys.

Postitse käteistä rahaa ei pidä lähettää, mutta juttu leimasi kummalliseksi asioinnin muilla kuin sähköisillä välineillä. Kirjeitse asiointiin pitäisi kuitenkin olla mahdollisuus kaikkialla.

Vanhusasiavaltuutettu on herännyt ajamaan digitaidottomien vanhusten asiaa vaatimalla muutosta lakiin. Asian edistyessä korjaantunee myös muiden pysyvästi tai tilapäisesti digiesteellisten asiointi. Tämän hetken itsevarma digigurukin voi joutua tulevaisuudessa tilanteeseen, jossa hän on laitteittensa edessä avuton.

Anelma Järvenpää-Summanen

kirjailija, Vantaa

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide