Mielialalääkkeet veivät seksuaalisuuteni pysyvästi

Kärsin lääkkeiden käytön jälkeisestä seksuaalisesta häiriöstä. Sen murskaavuutta ei voi ymmärtää, ellei ole sitä itse kokenut.

| Päivitetty

Minulle määrättiin yli 20 vuotta sitten SSRI-lääkkeitä, joita määrätään yleensä masennuksen tai ahdistuneisuushäiriön hoitoon. Olen kärsinyt näiden lääkkeiden aiheuttamista haitoista niiden aloittamisesta lähtien. Tuntoaistini alentui ja muuttui niin merkittävästi, että menetin seksuaalisuuteni. Tilanne ei ole korjaantunut vuoden mittaisten lääketaukojen jälkeenkään.

Kärsin PPSD:stä (post-SSRI sexual dysfunction) eli SSRI- ja SNRI-lääkkeiden käytön jälkeisestä seksuaalisesta häiriöstä. Oireet luokitellaan PSSD:ksi, kun lääkkeiden lopettamisesta on yli kolme kuukautta eikä niille löydy muuta syytä.

Ensimmäinen ilmoitus SSRI-lääkkeiden aiheuttamasta pysyvästä seksuaalisesta haitasta tehtiin Britanniassa vuonna 1991 (Healy 2020). Lääkehaittoja seuraavalle RxISK-sivustolle PSSD-tapauksia on ilmoitettu yli tuhat.

En ole saanut apua terveydenhuollosta, sillä lähetteet erikoissairaanhoitoon on toistuvasti hylätty. Ihoni tunnon alenemaa ei suostuta edes tutkimaan, vaikka sitä voisi mahdollisesti hoitaa — monilla tuntemillani PSSD-potilailla on diagnosoitu tulehduksellinen ohutsäieneuropatia.

Meitä, jotka olemme saaneet tämän sairauden, ei tule pelkistää tilastoiksi. Olemme oikeita ihmisiä, joilla on tunteet ja oikeus normaaliin inhimilliseen elämään.

Sairauden murskaavuutta ei voi ymmärtää, ellei ole sitä itse kokenut. Me potilaat tarvitsemme ammattimaisesti ohjattua vertaistukea.

PSSD:n tutkimiseen ja hoitoon on osoitettava resursseja. Milanon yliopiston professori Roberto Melcangi tarjoaa neurologian alalle Suomeen tutkimusyhteistyötä kliinisen potilastutkimuksen merkeissä. Pyydän että tähän mahdollisuuteen tartutaan.

Syyt, joiden vuoksi lääke minulle alun perin määrättiin, olivat inhimillisiä ja elämään kuuluvia. Lääkkeen aiheuttamat seuraukset ovat sen sijaan täysin epäinhimillisiä. Meidät on jätetty yksin asian kanssa. Mikä taho ottaisi vastuun hoidostamme?

Mielialalääkkeiden rikkoma nainen

Julkaisemme kirjoituksen poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide