Tukiperheet eivät kaipaa lisää byrokratiaa

Tukiperheitä on vähän eikä niitä ole helppoa rekrytoida lisää.

Olemme toimineet kahdeksan vuotta tukiperheenä ja saaneet siitä pari kymppiä korvausta tuettavan lapsen vierailupäivää kohden. Se ei aktiivisessa perheessä kata kaikkia kustannuksia, mutta kannustaa omalta osaltaan sitoutumaan vapaaehtoistyöhön. Verottajan kanssa ei ole tarvinnut olla tekemisissä, koska summa on käsitelty kulukorvauksena, ei työtulona.

Nyt asiasta päättävät ovat kuitenkin alkaneet tulkita lakia niin, että korvauksista tulee maksaa veroja. Ne voidaan sitten lohdutukseksi vähentää omasta verotuksesta.

Jos tästä laintulkinnan muutoksesta ei saada aikaan mitään rahallista hyötyä valtiolle tai kunnalle, ainoastaan pelkkää vaivaa ja byrokratiaa, onko se sen arvoista, että mahdollisesti karkotetaan niitä harvoja perheitä, jotka Suomessa ovat ryhtyneet tukiperheiksi? Tukiperheitä on vähän eikä niitä ole helppoa rekrytoida lisää.

Usein ruuhkavuosielämää elävät tukiperheet eivät kaipaa yhtään lisää byrokratiaa, jotta ne ylipäätään jaksavat tehdä tätä vapaaehtoistyötä. Tukiperhetoiminta on tärkeää ennalta ehkäisevää työtä, jolla voidaan saavuttaa isot säästöt myöhemmissä kustannuksissa.

Liisa Viitanen

tukiperhevanhempi, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide