Kaikki koulutusmaksut pitäisi voida vähentää verotuksessa

Koulutuksen verovähennysten pitää koskea myös työttömiä ja eläkeläisiä.

Koulutuksen verovähennyksen tulisi koskea sekä työnantajia että yksityishenkilöitä.

Suomi menee eteenpäin osaavien ja luovien ihmisten työllä. Laadukkaan perus- ja ammatillisen koulutuksen ohella tarve päivittää osaamistaan kasvaa koko ajan. Työelämän vaatimukset monipuolistuvat ja pirstaloituvat jatkuvasti. Työntekijät hankkivatkin merkittävän osan osaamisestaan opiskelemalla työn ohessa omaehtoisesti tai työnantajan kustantamissa koulutuksissa.

Ehdotamme, että tulevalla hallituskaudella tehdään kaikesta yksityisellä rahalla maksettavasta koulutuksesta verovähennyskelpoista. Tämä koskisi sekä työnantajia että yksityishenkilöitä.

Nykyisin työnantajan maksama koulutus on yritykselle vähennyskelpoista ja palkansaajalle verotonta, jos koulutus on ”hyödyllistä työntekijän nykyisten tai tulevien työtehtävien kannalta työnantajan tai samaan konserniin kuuluvan työnantajan palveluksessa”.

Rajanveto siitä, mikä on ihmisen nykyisten tai tulevien työtehtävien vaatimaa osaamista, muuttuu koko ajan vaikeammaksi. Mielestämme kaikki koulutus on hyödyllistä ja kasvattaa Suomen inhimillistä pääomaa. Koulutuksen hyödyt koskevat myös työttömiä ja eläkeläisiä. Koulutuksen verovähennysten pitää koskea myös heitä. Opiskelu ylläpitää toimintakykyä, antaa valmiuksia aktiiviseen kansalaisuuteen sekä tarjoaa harrastusmahdollisuuksia ja sosiaalisia suhteita.

Maria Löfgren

puheenjohtaja, Akava

Teemu Hassinen

toimitusjohtaja, Sivistystyönantajat

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide