Helsingin katukuvaan ovat palanneet ihastuttavat ja vihastuttavat sähköpotkulaudat. Laudat ovat epäilemättä käteviä kulkuneuvoja, mutta valitettavasti pieni osa käyttäjistä tuntee niitä koskevat liikennesäännöt. Vaihtoehtoisesti säännöt tunnetaan, mutta niistä ei välitetä. Riippumatta siitä, mistä syystä potkulaudoilla liikkuvat eivät noudata liikennesääntöjä, arkipäivän kokemus kantakaupungissa liikkuvalle on nähdä toistuvia lautojen käyttäjien liikennerikkomuksia ja läheltä piti -tilanteita.
Lapsiperheille sähköpotkulaudat luovat turvattomuuden tunnetta. Omat lapseni vasta opettelevat liikkumaan muun liikenteen seassa kävellen ja pyöräillen, ja he saattavat tehdä arvaamattomia liikkeitä. Joudun olemaan koko ajan varuillani, ettei jalkakäytävää pitkin selän tai kulman takaa tule liikennesääntöjä rikkova potkulautailija, joka pahimmillaan voisi osua lapsiini ja aiheuttaa vakavia vammoja.
Sähköpotkulautojen aiheuttamien haittojen ratkaisemiseksi Helsinkiin voitaisiin perustaa uusi ammattiryhmä: kevyen liikenteen valvojat. He rinnastuisivat lipuntarkastajiin ja pysäköinninvalvojiin, ja heidän ainoa oikeutensa olisi määrätä liikennevirhemaksuja kevyen liikenteen rikkomuksista.
Valvonnan järjestäminen toisi kaupungille todennäköisesti enemmän tuloja kuin kuluja. Poliisi on esimerkiksi aiemmin kertonut antaneensa 13 virhemaksua 40 minuutin aikana. Mikäli oletamme valvontapartiolta tunnin ajalta kymmenen maksua, jotka olisivat suuruudeltaan 40 euroa, kahdeksan tunnin ajalta partiot määräisivät 80 maksua eli tuloja kertyisi 3 200 euroa. Tämä summa luultavasti kattaisi vähintäänkin valvonnan järjestämisestä aiheutuvat kulut. Ratkaisu olisi siis win–win-tilanne: valvonta parantaisi liikennekäyttäytymistä, vähentäisi vammoja sekä toisi rahaa kaupungin kirstuun.
Jorma Pereenniemi
Helsinki
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.