Kissalla on oikeus liikkua vapaana

Kissat haluavat asua omistajiensa palveltavina ja päästä ulkoilemaan omilla reviireillään.

Hyvinvoiva kissa on aktiivinen ja seurallinen.

Kissakeskustelu käy kuumana. Elina Kataja ja Heli Mäenpää väittivät (HS Mielipide 11.4.), että ilman valvontaa ulkoileva kissa on aina heitteillä.

Kissan lajityypillisiin tarpeisiin kuuluu saada liikkua vapaana. Järjestyslain mukaan kissa saa liikkua vapaana koko Suomessa muutamaa rajattua aluetta lukuun ottamatta. Sairas ilmiö, jossa kotikissoja otetaan kiinni jopa pihapiireistä tai napataan naapureilta, on paitsi varastamista myös kiusantekoa. Ylipäänsä on arveluttavaa ottaa ulkoileva kissa kiinni asumusten läheisyydessä selvittämättä ensin, onko kyseessä oikeasti koditon eläin.

Jos kissoilta kysytään, ne eivät halua tulla kidnappaajien kiinniottamiksi eivätkä sullotuiksi löytölöiden ahtaisiin koppeihin odottamaan uutta kotia, jossa kissalle on tarjolla elinkautinen sisäkissana. Kissat haluavat asua omistajiensa palveltavina ja päästä ulkoilemaan omilla reviireillään.

Hannele Luukkainen

puheenjohtaja, Kissojen oikeudet ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide