Tarvittiin sähköpostiviesti johtajille, jotta lapseni asia eteni Kelassa

Puolustan lapsiani nyt ja aina, mutta monilla sairailla ei ole ketään, joka heidän puoliaan pitäisi.

Alle 16-vuotiaan vammaistuen tavoitteena on tukea vammaisen tai sairaan lapsen päivittäistä elämää.

Poikamme sai runsas vuosi sitten etenevän lihassairauden diagnoosin. Ennen pitkää sairaus vie hänet pyörätuoliin.

Hän syö kolmea eri lääkettä, joista yhtä on annettava kolme kertaa päivässä, tiettyyn aikaan. Poikamme tarvitsee tavanomaista suurempaa hoitoa ja huolenpitoa myös päivittäisissä toiminnoissa, ja häntä on valvottava ikäisiään enemmän. Lisäksi ovat kuntoutus- ja lääkärikäynnit ynnä muut sellaiset.

Haimme runsas vuosi sitten hänelle alle 16-vuotiaan vammaistukea – saimme hylsyn. Valitimme päätöksestä – saimme hylsyn. Haimme toistamiseen siinä vaiheessa, kun kolme kertaa päivässä annettava lääke alkoi. Vastaukseksi saimme Kelan virkailijalta, että Kela ei ole saanut lisäselvityksissä sellaista uutta tietoa, jonka perusteella valituksen kohteena olevaa päätöstä tulisi muuttaa. Tuo lausunto tuntui epäoikeudenmukaiselta, nöyryyttävältä ja kohtuuttomalta, yhden virkailijan päätökseltä. Lapsen saaman todella epäoikeudenmukaisen diagnoosin kanssa on muutenkin vaikea elää näin vanhempana.

Siispä katsoin Kelan nettisivuilta johtajien yhteystiedot ja laitoin heille sähköpostia. Yksi henkilö vastasi viestiini, kiitos siitä. Sen jälkeen alkoi tapahtua: vammaistuki maksettiin pojallemme yli vuoden ajalta takautuvasti.

Puolustan lapsiani nyt ja aina, mutta monilla sairailla ei ole ketään, joka heidän puoliaan pitäisi. Ja mielenterveyspuolen henkilöillä voimat menevät usein peruselämästä selviämiseen.

Sydämestäni toivon, että uusi tuleva hallituksemme toimii myös heikompiosaisten parhaaksi teoin, ei pelkin korupuhein.

Isä

Julkaisemme kirjoituksen

poikkeuksellisesti nimimerkillä.

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide