Helsingin Sanomissa (Mielipide 6.4. ja 13.4., Pääkirjoitus 11.4.) on kirjoitettu yksityisestä pysäköinninvalvonnasta.
Yksityinen pysäköinninvalvonta ei toimi löyhemmällä moraalilla kuin kunnallinen, eivätkä yksityisten valvojien valvontamaksut ole keksittyjä. Valvontamaksuja kirjoitetaan vain, jos pysäköinti on ollut ehtojen vastaista.
Yksityiset yritykset eivät maksa valvojille tulospalkkioita. Yksityisille pysäköinninvalvojille maksetaan suoriutumislisää asianmukaisesti kirjoitettujen valvontamaksujen perusteella. Lisää ei kuitenkaan makseta pelkästään maksujen kirjoittamisesta, sillä valvojan työhön sisältyy paljon muutakin. Jotta valvoja saisi suoriutumislisän, hänen pitää esimerkiksi huomioida odotusaikoja kohteessa, huomioida yksityishenkilöiden jättämiä valvontapyyntöjä, jakaa huomautuksia, tehdä ajanseurantaa, tarkistaa kohteiden kyltitys, ottaa kattavat valvontakuvat ja noudattaa valvontamaksujen suhteen laatustandardeja.
Valvontamaksu on samanlainen saatava kuin mikä tahansa muu. Jos sitä ei makseta eräpäivään mennessä, se siirtyy perintään. Jos saatava riitautetaan tai sitä ei muuten saada perittyä, se voidaan siirtää oikeudelliseen perintään. Hallinto-oikeuksissa käsitellään myös huomattavia määriä julkisia pysäköintivirhemaksuja.
Yksityiselle pysäköinninvalvonnalle on laaja yhteiskunnallinen tilaus. Sitä tarvitaan, koska kunnallista pysäköinninvalvontaa ei ole kaikkialla, eikä kunnallinen pysäköinninvalvonta kykene hoitamaan valvontaa riittävästi yksityisalueilla. Oikeusministeriö on vuonna 2021 antamassaan lausunnossa todennut, että kansalaisten oikeusturva ei vaarannu yksityisten pysäköinninvalvontayritysten vuoksi.
Kiinteistön haltijalla on oikeus määrätä alueensa käytöstä, mukaan lukien pysäköinnistä. Sopimusvapauteen perustuen kiinteistön haltijalla on myös oikeus valita yksityinen yritys valvomaan pysäköintiä. Jos yksityistä pysäköinninvalvontaa ei olisi, yksityisalueita ei valvoisi kukaan, ja yksityisalueilla vallitsisi pysäköinnissä ”jokamiehenoikeus”.
Suomeen tarvitaan samanlainen laki kuin Ruotsissa, jossa ajoneuvon kuljettaja ja omistaja vastaavat yhteisvastuullisesti yksityisoikeudellisista valvontamaksuista. Ruotsissa laki on ollut voimassa jo 1980-luvulta lähtien. Laki selkeyttäisi Suomen tilannetta, ja sen avulla voitaisiin välttää huomattava määrä oikeudenkäyntejä.
toimitusjohtaja, Parkkipate oy
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.