Ahvenanmaan demilitarisoinnin purkaminen ei ole ajankohtaista

Merkityksettömän näpertelyn sijaan oikeustieteen tulee keskittyä ohjaamaan Nato-Suomen kehitystä suoraan Naton ja Euroopan ytimeen.

Ahvenanmaa on autonominen ja demilitarisoitu osa Suomea.

Ahvenanmaan demilitarisointi on vakiintunut osaksi Suomen kansainvälisoikeudellista asemaa eikä sen purkaminen ole mielestäni ajankohtaista. Mitä väliä sillä on, onko Nato-maan jokin saariryhmä demilitarisoitu vai ei? Venäjä ei uskalla hyökätä Nato-Suomen Ahvenanmaalle, vaikka saariryhmä olisi miten demilitarisoitu.

Pian valittava valtiojohtomme – uusi hallitus ja uusi presidentti – luotsaa maatamme Naton ja Euroopan unionin erottamattomana osana, Venäjästä taloudellisesti ja henkisesti riippumattomana, vapaana länsimaana. Uusi valtiojohto tulee tarvitsemaan nuoria, Natoon ja eurooppalaisuuteen kasvaneita oikeustieteen ja -politiikan tekijöitä, joista meillä ei onneksi ole pulaa.

Merkityksettömän näpertelyn sijaan oikeustieteen tulee keskittyä ohjaamaan Nato-Suomen kehitystä suoraan Naton ja Euroopan ytimeen. Tähän kuuluu kaikkien voimien valjastaminen Venäjän ja sen myötäpuolien taloudelliseen eristämiseen, sen omaisuuden oikeudellisesti kestävään takavarikointiin ja käyttämiseen Ukrainan tukemiseen, sekä ennen kaikkea varmistaa Ukrainan voitto Venäjän aloittamassa raakalaismaisessa hyökkäyssodassa.

Ahvenanmaan osalta nämä päämäärät vaativat vähintäänkin sen konsulaatin kansainvälisoikeudellisen aseman tutkimista silmällä pitäen konsulaatin sulkemista. Laajemmin tulee myös arvioida Venäjän ylisuuren Helsingin suurlähetystön toiminta uudesta, vapaan Suomen näkökulmasta.

Kari Silvennoinen

varatuomari, oikeustieteen lisensiaatti

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide