Keskustelu potilasasiakirjojen katselusta on mielestäni saanut absurdit mittasuhteet. Paljon päivystävänä lääkärinä voin sanoa, että kun katsoo päivässä yli kaksikymmentä potilasta, ei tippaakaan kiinnosta, onko potilas synnyttänyt kaksi vai kolme kertaa tai onko häneltä joskus hoidettu hiivatulehdus.
Avaan potilaskertomustekstit aikajärjestyksessä viimeisimmiltä vuosilta erikoisalasta riippumatta etsiäkseni mahdollisimman hyviä esitietoja potilaasta. Hyvät ja tarkat esitiedot potilaan lääkityksistä ja ennen kaikkea esimerkiksi henkeä uhkaavista allergioista saattavat löytyä korva-, nenä- ja kurkkutautien lehdeltä, kirurgian lehdeltä tai vaikkapa gynekologian lehdeltä. Kliinikkoa kiinnostavat potilaan hoidon kannalta relevantit asiat.
Kiireisessä päivystyksessä tietojen katselun kieltäminen johtaa pidempiin viiveisiin ja jopa pahimmillaan potilaan omalla kohdalla hoidon vaarantumiseen, kun jokin tärkeä asia jää pimentoon kiellon vuoksi.
Toivon potilailta luottoa ammattilaisiin, ja omaksi parhaaksi suosittelen tietojen katselun sallimista.
Paljon päivystävä lääkäri
Julkaisemme kirjoituksen
poikkeuksellisesti nimimerkillä.
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.