Terapeutteja tarvitaan lisää

Terapeuttien kouluttaminen onnistuu kouluttamalla olemassa olevaa henkilöstöä ja organisoimalla perustason työ uudelleen.

Mielipidekirjoituksessa (HS 20.4.) tuotiin esille Terapiat etulinjaan -toimintamallin ratkaisu kouluttaa tuhansia terapeutteja ja huoli siitä, miten tämä on mahdollista nykyisessä sote-ammattilaisten vajeessa.

Terapeuttien kouluttaminen onnistuu kouluttamalla olemassa olevaa henkilöstöä ja organisoimalla perustason työ uudelleen. Yleisten mielenterveyden häiriöiden ensisijainen hoito on usein terapia, mistä syystä jokaisella näitä hoitavalla tulisi olla käytössään näyttöön perustuvia työkaluja. Laadukkaat työkalut takaavat, että uudelleen järjestetyt hoidon olosuhteet ovat sekä ammattilaisten että avun hakijoiden näkökulmasta entistä toimivampia, mielekkäämpiä ja kestävämpiä.

Tuhansien uusien sote-ammattilaisten palkkaaminen ei ole mahdollista. Terapiat etulinjaan -toimintamallin avulla on kuitenkin valtakunnallisesti koulutettu jo noin 2 000 ammattilaista. Kouluttamisesta saadaan skaalautuvampaa tukeutumalla verkkopedagogiikkaan ja toteuttamalla koulutukset julkisen terveydenhuollon yhteistyönä.

Kasperi Mikkonen

psykologi, koulutustoiminnan kehittämispäällikkö, Terapiat etulinjaan -toimintamalli

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide