Alkoholistin perhe ei kiitä viinien vapauttamista

Vaikean asteen alkoholiriippuvuus on kauhea asia siitä kärsivälle ja hänen lähipiirilleen.

Alkoholi tuottaa myös kärsimystä.

Se, että yli 60 prosenttia ihmisistä mielipidetiedusteluissa kannattaa viinien myynnin siirtämistä marketteihin, on huono peruste uudelle lainsäädännölle. Samanlaisia vastauksia voidaan saada kyselyissä vaikka mihin asioihin – vaikkapa verojen alennuksiin ja erilaisten etujen jakamiseen kaikille.

Alkoholiriippuvuutta on monen tasoista, eikä se enemmistölle tule kouriintuntuvasti lähelle. Mutta vaikean asteen alkoholiriippuvuus on kauhea asia siitä kärsivälle ja hänen lähipiirilleen. Kävely Alkon ovesta sisään olkoon meille kaikille edes pieni muistutus siitä, että alkoholi tuottaa myös kärsimystä.

Kaiken asioinnin siirtäminen marketteihin ja suurmyymälöihin on sekin vähemmistöille haitallista. Pienen pieni hintojen alennus saadaan kokea yksilöllisen palvelun vähenemisenä, ja se sortaa silloin myös vähemmistöjä. Erikoisliikkeissä asiantuntemus ja opastus voidaan toteuttaa paljon paremmin. Sama koskee myös erityisesti apteekkeja, joiden kautta voidaan palvella myös kansanterveyttä samalla tavalla. Ja muitakin erikoisliikkeitä pitää päättäjien suosia, vaikkapa vain työllisyyden ja asiantuntemuksen säilymisen takia.

On hyvä, että lainsäätäjät ovat tarttuneet ja tarttumassa myös paljon pienemmän riippuvuusryhmän, peliriippuvuuden, ongelmiin. Rajoituksia, sääntelyä ja valvontaa tarvitaan. Tupakan kulutusta – ja riippuvuutta – on onnistuneesti pystytty vähentämään, mutta mistä löydetään keino nuuskan salakuljetuksen estämiseen?

Vaalivoittajilta odotetaan nyt hyviä tekoja. Ei vain gallupien myötäilyä.

Hannu Kemppainen

lääkäri, Kajaani

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide