Lääkäripulaa ei ratkaista koulutuksella

Parempi keino lääkäripulan ratkaisemiseksi on parantaa työn vetovoimaa siellä missä lääkäreitä puuttuu.

Suomessa on pulaa lääkäreistä.

Vieraskynä-kirjoituksessa (HS 31.3.) lääkäripulan ensisijaiseksi ratkaisuksi esitetään lääkäreiden peruskoulutuksen sisäänottomäärien nostamista.

Sisäänottomäärien nostaminen on ehdottomasti hitain ja kallein keino lääkäripulan ratkaisemiseksi. Lääkärikoulutuksen laatu kärsii nyt jo liian pienistä resursseista. Koulutusmäärien lisäys näkyy vasta vuosikymmenen päästä, eikä terveydenhuollolla ole varaa odottaa.

Useat lääkärit täyttävät hyvinvointialueiden puuttuvia virkoja toteuttamalla hoitotakuuta ostopalveluyritysten hyväpalkkaisilla pätkätöillä. Lääkärikoulutuksen laadun huononeminen johtaa koulutusvastuun asteittaiseen siirtymiseen ensimmäisille työpaikoille. Tämä edelleen vähentää työn houkuttelevuutta ja kuormittaa perusterveydenhuoltoa. Parempi keino lääkäripulan ratkaisemiseksi on parantaa työn vetovoimaa siellä missä lääkäreitä puuttuu.

Perttu Laamanen

puheenjohtaja, Suomen medisiinariliitto

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide