Budjettipäällikkö Mika Niemelän ehdotusta poistaa yleissivistävät opinnot ammattikoulutuksesta on arvosteltu laajasti. Kritiikkiä lukiessani jään kuitenkin ihmettelemään, ymmärretäänkö yleissivistys vain välineeksi jatkokouluttautumiselle ja ammattitaidolle (HS 21.4. ja 23.4.).
Sivistys on jotain paljon laajempaa ja syvempää kuin talouskasvun väline tai askel koulutuksen polulla. Laajaa yleissivistystä tarvitaan ennen kaikkea siksi, että ihmiset oppisivat elämään ihmisiksi maailmassa. Maailma on ekologisen tuhon partaalla. Tarvitsemme ihmisiä, jotka osaavat ajatella asioita laajasta näkökulmasta ja hakea luovia ratkaisuja.
Siksi kaikessa koulutuksessa tulee tutustua maailmaan laajasti. Tarvitaan tosiasioihin pohjautuvaa tietoa luonnosta, mutta on tutustuttava myös erilaisiin kulttuureihin, uskontoihin ja elämisen tapoihin. Ihmisten pitää ymmärtää myös historiaa ja yhteiskuntaa. Filosofia antaa välineitä hahmottaa elämän merkityksellisyyttä. Taiteelliset tulkinnat maailmasta koskettavat ihmisiä suorempaan kuin kylmä faktatieto.
”Kaikessa koulutuksessa tulee tutustua maailmaan laajasti.
Tätä kaikkea on yleissivistys. Se tarkoittaa laajaa näkemystä maailmasta. Sivistys on uusien asioiden oppimista, maailman avartumista, älyllistä uteliaisuutta, luovuutta ja itsensä ilmaisua. Sivistys edistää hyvinvointia ja elämänlaatua. Sivistys myös auttaa kehittämään kriittistä ajattelua ja löytämään ratkaisuja aikamme pirullisiin ongelmiin.
Sivistyksen vastakohta on yksiulotteinen ajattelu, jossa monimutkaiset kysymykset pelkistetään yksinkertaisiin ja suoraviivaisiin ratkaisuihin. Yksiulotteisesti ajattelevat ihmiset ovat helppoa saalista poliittiselle populismille, joka ei ongelmia ratkaise vaan pahentaa niitä.
Hannu L. T. Heikkinen
koulutuksen ja työelämän tutkimuksen professori
Koulutuksen tutkimuslaitos
Jyväskylän yliopisto
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.