Kuntoutuspsykoterapia on kannattava investointi

Eri menetelmiä hallitsevia terapiatyön osaajia tarvitaan.

Samuli Saarni ja Tuula Metsä vaativat (HS Vieraskynä 19.4.) yhteistyötä mielenterveyspalveluiden kehittämiseksi. Heidän mielestään koko hoitoprosessi on korjaamisen tarpeessa. Uudet mallit ovat tarpeen, erityisesti perustasolla. Toimivia osia ei kuitenkaan tule purkaa vaan kehittää.

Kelan kuntoutuspsykoterapiassa käy vuosittain noin kaksi prosenttia työikäisistä. Se vastaa 10–20 prosenttia henkilöistä, jotka kärsivät mielenterveyden häiriöistä, joissa psykoterapiaa suositellaan hoitomuodoksi. Tutkimusten mukaan etenkin monimuotoisista, kasautuneista ongelmista kärsivät hyötyvät yli 50 käynnin terapioista enemmän kuin lyhyistä hoidoista. Kuntoutuspsykoterapia on kannattava investointi toimintakyvyn ja hyvinvoinnin parantamiseen. Sitä tulee kuitenkin kehittää muun muassa kuntoutukseen ohjautumisen ja yhdenvertaisen saatavuuden osalta.

Pääosin lievissä ongelmissa perustason lyhyet hoidot varhain tarjottuna riittäisivät monille, jos osaavaa henkilöstä olisi tarpeeksi niitä toteuttamaan. Nykyään valtaosa näistä jää toteutumatta. Tietyn häiriökeskeisen hoitomallin noudattamista tärkeämpää on vuorovaikutuksen toimivuus ja yksilöllinen, hoitavalle henkilölle ja potilaalle soveltuva jäsentynyt lähestymistapa. Sellainen tukee myös henkilöstön pysyvyyttä.

Olisi eduksi, jos julkisella sektorilla työskentelisi eri menetelmiä ja viitekehyksiä hallitsevia terapiatyön osaajia, myös psykoterapeutteja pääosin ostopalvelusopimuksin. Toimintamalleina tarvitaan yksilö-, pari- ja perhekeskeisiä sekä ryhmämuotoisia näyttöön perustuvia vaihtoehtoja, sosiaalista tukea ja kolmatta sektoria unohtamatta.

Hyvinvointialueiden rajat ylittävä kansallinen yhteistyö ja tutkimusperustainen arviointi alueellisten ja keskitettyjen toimintamallien hyödyistä, rajoituksista, rahoituksen ja toteutuksen vaihtoehdoista on tarpeen.

Olavi Lindfors

dosentti, kouluttajapsykoterapeutti

Kirsi Huttula

terveystieteiden maisteri, kouluttajapsykoterapeutti

puheenjohtaja, EFPP Suomi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide