Arvojamme ei saa puolustaa ydinasein

Yhdyn näkemykseen, että omia arvojamme kannattaa puolustaa, vaikka kuolemaa uhaten.

Suomesta tuli Naton 31. jäsenmaa huhtikuussa.

Helsingin Sanomissa on oivallisesti kommentoitu lehden julkaisemaa mielipidekirjoitustani (6.4.) Suomen Nato-jäsenyydestä. Myös Markku Rehbergerin kirjoitus (HS Mielipide 13.4.) on mielestäni hyvä ja tärkeä.

Päinvastoin kuin Rehberger kenties arvaisi, yhdyn hänen näkemykseensä, jonka mukaan ”omia arvojamme kannattaa puolustaa, vaikka kuolemaa uhaten” – näin ainakin, jos kumpikin arvostamme, kuten pidän todennäköisenä, muun muassa demokratiaa, globaalia oikeudenmukaisuutta, rauhaa ja ekologista vastuuta. Rehberger siis ymmärtää minut väärin arvioidessaan, että arvomaailmani mukaan ”uhan edessä on parempi antautua ja myötäillä kuin taistella”. Tämä ei ole kantani.

Mitä halusin sanoa on, ettei arvojamme voi eikä myöskään saa puolustaa ydinasein. Siten ydinpelotettakaan ei ole lupa käyttää maamme puolustamiseksi. Tämä pätee kaikissa muissa tilanteissa, paitsi jos me voimme hyvin perustein arvioida, että Suomen turvautuminen ydinpelotteeseen vähentää ydinsodan riskiä tai ei ainakaan lisää sitä.

Thomas Wallgren

filosofian professori, Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide