Terveysvero ei ole syrjivä

Kansanterveydellisistä syistä säädetyt ja tasapuoliset verot eivät ole syrjiviä.

Kansaneläkelaitos ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ovat ehdottaneet veroa, jolla ohjattaisiin kuluttajia vähentämään runsaasti sokeria, rasvaa ja suolaa sisältävien elintarvikkeiden käyttöä.

Helsingin Sanomien haastattelussa (28.4.) tutkijat Tuomas Kosonen ja Esko Linnakangas tyrmäävät terveysveron tehottomana ja syrjivänä. Miten niin voisi olla, kun yli 45 maata on ottanut sokeriveron käyttöön? Ja tuore 62 tutkimuksen systemaattinen katsaus (Jama 2020) osoitti veron vaikutuksen: keskimäärin 15 prosentin vähennys sokerin saannissa. Näyttöä siirtymisestä korvaaviin tuotteisiin ei ollut. Myös sekä Maailmanpankki että WHO suosittelevat terveysveroa.

EU-kortilla pelottelusta on muistettava, että makeisveron lopettaminen ei ollut EU:n päätös. Kansanterveydellisistä syistä säädetyt ja tasapuoliset verot eivät ole syrjiviä.

Pekka Puska

professori, varapuheenjohtaja, Terve paino ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide