Tee edunvalvontavaltakirja jo nuorena

Yllättävässä henkilökohtaisessa katastrofissa edunvalvontavaltuutus on kullanarvoinen.

Kuka tahansa meistä – nuori tai vanha, rikas tai köyhä – voi saada käänteisen lottovoiton: voimme vammautua, esimerkiksi auto-onnettomuudessa ja tulla kykenemättömäksi hoitamaan omia asioitamme.

Tällaiseen tilanteeseen hyvinvointiyhteiskuntamme on luonut hienon konseptin, edunvalvontavaltuutuksen. Edunvalvontavaltakirja ei muuta elämääsi millään tavalla. Jos tulet kykenemättömäksi hoitamaan omia asioitasi, lääkäri toteaa tämän. Sen jälkeen edunvalvontavaltuutettu voi hakea oikeutta hoitaa asioitasi sinun puolestasi.

Nuoret ja hyväkuntoiset eivät ajattele tätä asiaa. Vaikka en joutuisi onnettomuuden uhriksi, vanhenen kuitenkin joskus. Viimeistään tällöin edunvalvontavaltuutus on tärkeä. Haluan, että asioitani hoitaa ihminen, jonka olen tähän valtuuttanut.

Auttaessani jokin aikaa sitten 97-vuotiasta isääni tekemään edunvalvontavaltuutuksen tein saman asiakirjan myös itselleni. Ehdotan kansallista edunvalvontavaltuutusrekisteriä. Jos rekisteröinti maksaisi esimerkiksi kymmenen euroa, rekisteri toimisi omillaan ilman tukea ja työllistäisi muutaman henkilön. Yllättävässä henkilökohtaisessa katastrofissa edunvalvontavaltuutus on kullanarvoinen.

Minna Rasila

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide