Helsingin Sanomat kertoi (23.4.), että osa Suomen ruokaläheteistä ajaa laittomia kuljetuksia olemattomilla palkkioilla. Lähettitilejä vuokrataan eteenpäin, eivätkä ruokalähetyksiä tarjoavat yritykset tiedä, kuka ruokaa lopulta kuljettaa. Osa näistä toisten tilien nimissä työskentelevistä ihmisistä ovat työperäisen hyväksikäytön uhreja.
Suomen Pakolaisavussa olemme huomanneet, että ilmiö on valitettavan yleinen ja sen tunnistamisen keskeinen ongelma on, etteivät heikossa asemassa olevat ihmiset tunnista joutuneensa työperäisen hyväksikäytön uhriksi. Teemme etsivää työtä ja kohtaamme turvapaikanhakijoita ja tilapäistä suojelua saaneita ihmisiä muun muassa vastaanottokeskuksissa ja annamme heille neuvontaa aiheesta heidän omalla äidinkielellään.
Moni ei tiedä tulleensa hyväksikäytetyksi, sillä omat oikeudet eivät ole tiedossa. Lisäksi uhrit eivät tiedä, että apua on ylipäätään saatavilla. On myös niitä, kuten paperittomat, joilla ei usein ole muita vaihtoehtoja kuin jatkaa epäoikeudenmukaisissa työoloissa.
”Moni ei tiedä tulleensa hyväksikäytetyksi, sillä omat oikeudet eivät ole tiedossa.
Työperäinen hyväksikäyttö on piilorikollisuutta, jonka kitkeminen vaatii uhrien kohtaamista ruohonjuuritasolla sekä luottamuksen rakentamista heidän ja viranomaisten välillä. Luottamuksen kasvattaminen on oleellinen avain uhrien halukkuuteen raportoida kohtaamastaan hyväksikäytöstä.
Vastuuta hyväksikäytön uhriksi joutumisesta ei voi panna pelkästään työntekijän tai ”yrittäjän” harteille. Työnantajat ja viranomaiset eivät aina ole tietoisia hyväksikäytön ilmiöstä. Työperäisen maahanmuuton edistämisen yhteydessä on muistettava, että jokaiselle Suomeen saapuvalle henkilölle tulisi antaa tietoa työntekijän oikeuksista ja velvollisuuksista Suomessa heidän omalla äidinkielellään.
Ahmed Mesaedy
Maria Lavonen
Shenäh Räzabi
asiantuntijoita, työperäisen hyväksikäytön ehkäisy,
Suomen Pakolaisapu
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.