Helsingin kannattaa ottaa oppia Euroopan menestyvistä pääkaupungeista

Kööpenhamina ja Amsterdam ovat panostaneet kävelyyn ja pyöräilyyn. Ne menestyvät niin turismin kuin taloudenkin saralla.

Kööpenhaminassa polkupyörän voi pysäköidä kaksikerroksiseen telineeseen.

Jorma Paavonen väitti (HS Mielipide 25.4.) Helsingin keskustan näivettyvän yksityisautoilun vaikeuttamisen takia. Olemme samaa mieltä siitä, että Helsingin keskustan pitäisi olla täynnä elämää: ihmisiä, terasseja, kävelykatuja, puistoja, leikkipaikkoja.

Nykyisin Helsingin kantakaupungin katutilasta näille riittää kuitenkin vain pieni osa. Valtaosan tilasta vievät autokaistat ja pysäköinti.

Ylivoimainen enemmistö (noin 87 prosenttia) Helsingin keskustassa asioivista saapuu sinne joukkoliikenteellä, pyörällä ja kävellen (Helsingin keskustan asiointiselvitys 2019). Kaupungin selvityksen mukaan joukkoliikenne tuo suurimman osan keskustaan virtaavasta ostovoimasta. Vuositasolla eniten keskustassa kuluttavat kävellen ja pyörällä asioivat. Näitä kulkumuotoja pitää kehittää entistä kunnianhimoisemmin.

Painopiste kannattaa siirtää kävelyyn, pyöräilyyn ja julkiseen liikenteeseen.

Mallia kannattaa katsoa Euroopan menestyvistä pääkaupungeista. Pariisi on viime vuosina rajoittanut voimakkaasti autoilua ja lisännyt sen sijaan pyöräkaistoja ja kaupunkivihreää. Oslossa satoja parkkipaikkoja on korvattu pienillä puistoilla, penkeillä ja pyöräkaistoilla. Tukholma pyrkii kunnianhimoisesti kehittämään ihmisten aktiivista liikkumista tukevaa kaupunkitilaa.

Kööpenhamina ja Amsterdam ovat jo vuosikymmeniä panostaneet kävelyyn ja pyöräilyyn. Ne eivät ole näivettyneet vaan menestyvät niin turismin kuin taloudenkin saralla.

Entistä viihtyisämpi ja elinvoimaisempi Helsinki saadaan kehittämällä kävelykeskustaa kansainvälisten esimerkkien mukaan, laskemalla keskustan nopeusrajoituksia turvallisemmiksi ja muuttamalla katuparkkitilaa minipuistoiksi. Painopiste kannattaa siis siirtää kävelyyn, pyöräilyyn ja julkiseen liikenteeseen.

Hanna Hannus

filosofian maisteri

Riikka Suominen

toimittaja

Johanna Vuorelma

yliopistotutkija

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide