Helsinki jatkaa työtään tasa-arvon puolesta

Peruimme Drag Kids -dokumenttielokuvan esityksen tilanteesta tehdyn kokonaisarvion jälkeen.

Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja ihmisoikeuksien edistäminen ovat Helsingin kaupungin perusarvoja.

Valtakunnallisen seksuaalikasvatuksen verkoston (Valve ry) puheenjohtaja Riikka Pöntinen kritisoi (HS Mielipide 24.4.) Helsingin kaupungin päätöstä perua drag-esityksiä tekevistä lapsista kertovan Drag Kids -dokumentin esitys Malmitalossa aiemmin huhtikuussa.

Ymmärrämme Pöntisen huolen siitä, että Suomeenkin rantautuneet kulttuurisodat aiheuttavat vähemmistöihin kohdistuvaa sensuuria. Teemme kaupunkina kaikkemme tällaisen kehityksen estämiseksi. Yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja ihmisoikeuksien edistäminen ovat Helsingin kaupungin perusarvoja, jotka ovat läsnä kaupungin palvelujen toiminnassa ympäri vuoden.

Peruimme dokumenttielokuvan esityksen tilanteesta tehdyn kokonaisarvion jälkeen. Arvioon vaikuttivat muun muassa puuttuva ikärajamääritys, turvallisuusuhka ja dokumentista levinneet väärät tulkinnat. Esityksen perumisesta huolimatta kaupunki toimii vastaisuudessakin moniäänisen yhteiskunnallisen keskustelun alustana ja edistäjänä. Tavoitteenamme on, että Helsinki on kaupunki, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi omana itsenään ja jossa kaikkien ihmisten yhtäläiset oikeudet toteutuvat.

Helsinki toimii vastaisuudessakin moniäänisen yhteiskunnallisen keskustelun edistäjänä.

Tehtävämme kulttuuripalvelujen tuottajana on rikkoa toistemme kuplia ja tehdä ihmisille tutuksi vieraaltakin tuntuvia ilmiöitä ja kulttuureita. Malmitalossa ja muissa kaupungin kulttuurikeskuksissa järjestetään myös jatkossa erilaisia esityksiä ja tapahtumia, jotka käsittelevät vähemmistöjä ja valtakulttuurin ulkopuolisia näkemyksiä.

Drag Kids -tapaus toimi meille myös opetuksena, että kaupungin pitää pystyä tunnistamaan potentiaaliset herkät aiheet paremmin ja valmistautumaan niiden käsittelyyn huolellisemmin. Emme luonnollisestikaan halua perua muita vastaavia näytöksiä tulevaisuudessa, vaan jatkamme tärkeää työtä moninaisuuden edistämiseksi ja moniäänisen keskustelun mahdollistamiseksi.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kulttuuria esille tuova Kulttuurikaappi-festivaali toteutui dokumenttielokuvan esitystä lukuun ottamatta suunnitellusti. Helsingin kulttuurikeskuksissa järjestetään tulevaisuudessakin vastaavia tapahtumia ja sisältöjä.

Antti Manninen

Malmitalon johtaja

Laura Aalto

kulttuurin ja vapaa-ajan vs. toimialajohtaja

Helsingin kaupunki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, jotka HS:n toimitus on valinnut ja toimittanut. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide