Työttömyysturvajärjestelmästä saisi kannustavan yksinkertaisella muutoksella

Jotta työn vastaanottamiseen olisi aina kannustin, työssä vietettyjen päivien lukumäärällä voisi pidentää ansiosidonnaista loppupäästä.

Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha on osa sosiaaliturvajärjestelmään kuuluvaa työttömyysvakuutusta.

Sosiaaliturvakomitea on hiljattain antamassaan välimietinnössä ehdottanut ”omassa työssä työllistymisen pää- ja sivutoimisuuden arviointiin liittyvien ongelmakohtien ja kehittämistarpeiden selvittämistä”. Kuten äskettäin julkaistut mielipidekirjoitukset kertovat (HS 11.4. ja 12.4.), asia on melkoisen hyvin selvillä. Sen korjaamisenkaan ei pitäisi olla kovin vaikeaa.

Seuraava ehdotus perustuu vuoden 2019 eduskuntavaalien alla käymiini lukuisiin keskusteluihin. Työttömät – yli 50-vuotiaat ammattilaiset ja työelämään hakeutumassa olleet nuoret – kertoivat, että he pelkäsivät menettävänsä ansiosidonnaisen tai peruspäivärahan kokonaan, jos he ottaisivat vastaan pätkätöitä, vapaaehtoistöitä, itsensä työllistämistä, ammattitaidon kohentamista, ihan mitä vain.

Ihmiset eivät olleet huolissaan siitä, että pätkätyön palkka pienentäisi päivärahaa, vaan siitä, että he menettäisivät työttömyysturvan kokonaan. Ihmiset kokivat työ- ja elinkeinotoimiston tai Kelan toiminnan ennalta arvaamattomaksi. Pelkoa päivärahan menettämisestä lisäsi se, että tietoa työkeikan vaikutuksesta ei voinut saada etukäteen, vaan tiedon saaminen saattoi kestää kauan.

Ongelman ratkaisemisen ei pitäisi vaatia vuosikausien selvittelyä.

Työttömyys- ja sosiaaliturvan suunnittelu hyväksi kokonaisuudeksi on toki vaikea tehtävä, mutta tämän ongelman ratkaisemisen ei pitäisi vaatia vuosikausien selvittelyä.

Melko yksinkertainen ratkaisu olisi poistaa päiväraha aina niiltä päiviltä, joina työtön henkilö ilmoittaa olevansa pätkätyössä. Jotta työn vastaanottamiseen olisi aina kannustin, työssä vietettyjen päivien lukumäärällä voisi pidentää ansiosidonnaista loppupäästä.

Kun henkilö näin voisi vaikuttaa oman ansiosidonnaisen työttömyysturvansa jatkumiseen, voisi olla ihan kohtuullista lyhentää ansiosidonnaisen kokonaiskestoa. Nykyisin kaikki tulot ilmoitetaan tulorekisteriin, joten väärinkäytön riskin pitäisi olla vähäinen.

Johanna Niemi

professori, Kauniainen

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide