Jutussa ”Pakko olla somessa” (HS 27.4.) suomalaiset huippu-urheilijat kuvasivat urheilijoihin kohdistuvaa painetta olla aktiivisesti läsnä sosiaalisessa mediassa. Somea kuvataan jutussa täysipäiväisen urheilun ohella jopa toiseksi työksi. Kasvava sometyön vaatimus voi asettaa urheilijoita eriarvoiseen asemaan urheilu-uralla ja voi olla vahingollista kestävän työn näkökulmasta.
Sponsorisopimukset ovat olleet pitkään osa urheilijoiden työtä. Somen vuoksi sponsorisuhteiden hallinta on yksilöitynyt ja siirtynyt yhä enemmän urheilijan itsensä vastuulle. Urheilussa tilanteen tekee haastavaksi se, että urheilijat joutuvat sometyöhön kentän muutoksen vuoksi, toisin kuin someammattilaiset. Sen sijaan, että sponsorin nimi näkyisi pelkästään urheilijan välineissä tai urheilija esiintyisi sponsoriorganisaation mainoskasvona mainostoimistojen tuottamissa mainoksissa, sometyö vaatii nykyään yhä enemmän sitä, että urheilija asettaa koko persoonansa ja koko elämänsä julkisesti näkyville. Sometyötä tehdään ajasta ja paikasta riippumatta. Tämä vaatii urheilijalta uuden oppimista, koska usein somepostaukset hoitaa urheilija itse.
”Sponsorisopimukset ovat olleet pitkään osa urheilijoiden työtä.
Huippu-urheilu vaatii urheilijalta laajamittaista sitoutumista, johon liittyy ajatus siitä, että urheilijan työ rakentuu aina ensisijaisesti urheilemisen ehdoilla. Vaikka some tarjoaa monille urheilijoille väylän hankkia rahoitusta ja tasapainottaa urheilu-uriin liittyvää taloudellista epävarmuutta, sometyö voi myös lisätä urheilijan työn kuormittavuutta. Kaikille sosiaalisen median käyttäminen ja oman henkilöbrändin rakentaminen eivät tunnu omilta.
Urheilussa onkin syytä tarkastella urheilijoiden urien taloudellista rakennetta ja urheilijoihin kohdistuvia uudenlaisia odotuksia. Muutos ei välttämättä vaadi somesta luopumista, mutta työuran hallintaan ja johtamiseen liittyviä työkaluja voivat kehittää ja tarjota urheilijoille huippu-urheilun organisaatiot.
Marke Kivijärvi
johtamisen yliopistonlehtori
Suvi Heikkinen
johtamisen apulaisprofessori
Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulu
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.