Ikätoverin suositus innostaa lukemaan

Voisiko televisio tarjota ohjelmaa, jossa nuoret suosittaisivat toisilleen lukemiaan kirjoja?

Yläkoululaiset tet-harjoittelijat kokosivat keväällä 2022 Ylen Galaksin lukuhaasteeseen nuorille suunnattua kirjallisuutta.

Terhi Korpelan kirjoitus ”Kuinka lapset ja nuoret saadaan lukemaan?” (HS Mielipide 1.5.) innosti jatkamaan ideointia. Radiossa on aikuisille lukupiiri, samoin opistot tarjoavat kirjallisuus- ja lukupiirejä aikuisille. Miksei lapsille ja nuorille?

Parhaiksi kirjojen suosittelijoiksi ja lukuinnon lisääjiksi ovat osoittautuneet ikätoverit. Voisiko televisio tarjota ohjelmaa, jossa nuoret suosittaisivat toisilleen lukemiaan kirjoja? Myös luovan lukemisen ohjelmia voisi rakentaa: nuoret ideoisivat esityksiä lukemansa tekstin herättämien ajatusten ja mielikuvien pohjalta.

Sisäiset mielikuvat syntyvät luettavaa tekstiä omassa mielessä kuvittamalla. Sisäiset mielikuvat ovat empatian perusta: opin ymmärtämään, että toiseen sattuu, jos lyön.

Jokainen viikko on lukuviikko – siispä koko kulttuuri lukemistalkoisiin empatian lisäämiseksi ja väkivallan vähentämiseksi. Mitä isot edellä, sitä pienet perässä.

Marja-Leena Lyyra-Kukkonen

suomen kielen ja kirjallisuuden didaktiikan lehtori, eläkkeellä

Espoo

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide