Paljon melua tuottavien liikennevälineiden aika on ohi

On jo aika asettaa yksiselitteinen raja sille, miten paljon melua liikenneväline saa tuottaa.

Uudet vesijetit tuottavat vähemmän melua kuin aiemmin.

Jari Huhtala nosti esiin (HS 28.4.) yhden modernin yhteiskuntamme jäänteistä, joka joutaa pois. Kyse on häiritsevää melua tuottavista liikennevälineistä.

Melu on tutkitusti ajattelukykyä ja tuottavuutta alentava tekijä. Se johtaa myös keskittymisen ja oppimiskyvyn heikentymiseen sekä stressitasojen kasvuun. Niinpä melun vähentäminen voi hyvin olla yksi kustannustehokkaimmista keinoista tuottavuuden ja hyvinvoinnin parantamiseen. Paljon melua aiheuttavien liikennevälineiden myynnin lopettaminen ei maksa yhteiskunnalle mitään, sillä joka tarpeeseen on jo olemassa vähämeluisia vaihtoehtoja.

On jo aika asettaa yksiselitteinen raja sille, miten paljon melua liikenneväline saa tuottaa. Raja ei ottaisi kantaa käytettyyn teknologiaan, vaan vain sen tuottamaan meluhaittaan. Melun vuoksi edes polttomoottoreista ei tarvitse luopua. Vai oletko joskus häiriintynyt poliisimoottoripyörän äänestä? Tuskinpa, sillä poliisilla ei ole mitään tarvetta tuottaa häiritsevää melua. Ei pitäisi olla muillakaan.

Vastarinta asiassa perustuu usein siihen, että ei olla tietoisia vähämeluisista vaihtoehdoista. Jopa vesijeteistä on nykyään tarjolla lähes äänettömiä sähkökäyttöisiä vaihtoehtoja. Uskallan luvata, että sellaista kokeiltuaan ei kaipaa tippaakaan vanhanaikaisia meluisia päristimiä.

Tuukka Heikkilä

Nurmijärvi

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide