Onko kissan turvallista liikkua vapaana?

Vapaana liikkuvan kissan turvallisuutta uhkaavat ainakin autoliikenne, petoeläimet ja vihamieliset ihmiset.

Ensimmäiset maatiaiskissat tulivat Suomeen noin tuhat vuotta sitten. Rotukissat saapuivat vasta 1800-luvulla.

Hannele Luukkainen puolusti (HS Mielipide 14.4.) kissojen oikeutta liikkua vapaana. Lain näkökulmasta kissalla on tosiaan oikeus kulkea vapaana tietyin poikkeuksin, mutta tätä asiaa voi lähestyä monesta kulmasta.

Kissan turvallisuutta uhkaavat ainakin autoliikenne, petoeläimet ja vihamieliset ihmiset. Kun kissa katoaa, on perheessä yleensä suuri huoli rakkaan lemmikin kohtalosta. Onko kissa vain karkuteillä, tuleeko se takaisin ja milloin? Auton alle jäänyt kissa loukkaantuu usein vakavasti ja vetäytyy piiloon nuolemaan haavojaan. Kissa pitää kipunsa omana tietonaan viimeiseen asti ja siten kärsii usein tarpeettomasti.

Kissa on vieraslaji, joka ei kuulu Suomen luontoon. Se on luontainen metsästäjä ja hyvä siinä. Kissat tappavat paljon lintuja ja myös uhanalaisia eläinlajeja, kuten liito-oravia. Se, että kissat syövät jyrsijöitä, ei riitä perusteeksi kissojen liikkumiselle vierailla pihoilla.

Ihminen, joka ottaa kiinni vapaana kulkevan kissan, ei ole kissavihaaja vaan usein aidosti huolissaan kyseisen kissan hyvinvoinnista. Jos kissa liikkuu pihapiirissä säännöllisesti ja pyrkii sisään asuntoon, on helppo tehdä johtopäätös, että kissa kaipaa suojaa ja mahdollisesti ruokaakin. Tämä tulkinta voi olla väärä, mutta löytöeläintaloon toimittaminen tehdään aina kissan parasta ajatellen.

Kissa voi ulkoilla valvotusti ja olla muun ajan onnellinen sisäkissa nauttien kodin lämmöstä ja ihmisten huolenpidosta.

Esa Mauno

puheenjohtaja, Suomen brittikissat ry

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide