Polkeminen ei ole noloa

Näen uhkakuvana sähköpyörien muuttumisen normiksi ja polkemalla etenemisen noloksi kansanperinteeksi.

Sähköpyörien suosio on lisääntynyt.

Huoli lasten ja nuorten liikunnan riittämättömyydestä on yhteiskunnassamme yleisesti jaettu. Katsellessani keväistä katuliikennettä mieleeni hiipi pelko siitä, voiko tilanne olla tulevaisuudessa vielä huonompi. Pyöräily on ollut kasvuikäisten suosiossa vuosikymmenet. Taaperot haluavat oppia pyöräilemään heti kävelytaidon jatkoksi, ja koululaiset pyöräilevät yleisesti kouluun ja kavereita tapaamaan. Mainiota. Samalla opitaan liikennetaitoja, ja kunto paranee.

Nyt kaduille ovat ilmestyneet kuitenkin sähköpyörät.Teinit etenevät leveärenkaisilla sähköpyörillä rennosti vailla ponnistuksen tarvetta. Näen uhkakuvana sähköpyörien muuttumisen normiksi ja polkemalla etenemisen noloksi kansanperinteeksi. Trendi voi siirtyä yhä nuorempiin. Akkujen tarve kasvaa, ja samalla kaikki jo tiedossamme olevat akkuteollisuuden haitat lisääntyvät.

Onko tämä suuntaus vielä estettävissä? Nyt on oikea aika herätä, jos haluamme estää pyörien sähköistymisen leviämisen valtavirraksi. On coolia polkea.

Suvi Laukkanen

erikoislääkäri, Hämeenlinna

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide