Kuuden suuren kaupungin varhaiskasvatuksen johtajat vaativat uudelta hallitukselta toimia varhaiskasvatuksen henkilöstöpulan ratkaisemiseksi (HS 24.4.).
Vaatimuksiin on helppo yhtyä. Päiväkodeissa on pulaa työntekijöistä, ja varhaiskasvatuslain uudistus toteutettiin vuonna 2018 puutteellisesti: ilman taustaselvityksiä henkilöstön määristä.
Lisäksi varhaiskasvatuksen sosionomien rooli ja tehtävät päiväkotien lapsiryhmässä jäivät valmistelematta varhaiskasvatuslain uudistuksessa. Tämä on heikentänyt sosionomien asemaa päiväkodeissa. Työntekijäpula päiväkodeissa pahenee jatkossa, ellei lainsäädäntöä korjata.
Päiväkodeissa hukataan nyt sosionomien osaamista ja työpanosta. Sosionomeja siirtyy päiväkodeista jatkuvasti muihin tehtäviin, ja sosionomiopinnoissa varhaiskasvatukseen suuntautumisen vetovoima heikkenee. Uuden hallituksen tuleekin päivittää varhaiskasvatuslakia siten, että laissa turvataan päiväkotien jokaisen lapsiryhmän moniammatilliset tiimit. Talentia esittää niin sanottua 1+1+1-mallia, jossa jokaisessa päiväkotiryhmässä on varhaiskasvatuksen opettaja, sosionomi ja lastenhoitaja.
Sote-palveluiden siirtyessä hyvinvointialueille ja varhaiskasvatuksen jäädessä kuntiin sosionomien osaaminen on entistä keskeisemmässä asemassa päiväkodeissa.
Nykyisillä koulutusmäärillä lain siirtymäajan päättyessä vuonna 2030 Suomessa on yli 12 000:n varhaiskasvatuksen opettajan vaje, mikäli sosionomeja ei hyödynnetä päiväkotien ryhmissä täysimääräisesti.
Jenni Karsio
puheenjohtaja, Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.