Ymmärrys asiakkaiden tarpeista synnyttää menestysbrändejä

Brändiliiketoiminnan menestys vaatii paradigman muutosta suomalaisen elinkeinoelämän ajattelussa.

Starbucks-kahvilaketjulla on vahva brändi.

Laura Kolbe toivoi (HS Mielipide 5.5.), että suomalaista kuluttajaliiketoimintaa kehitettäisiin brändien avulla ja nosti esiin luovien alojen potentiaalin. Ihmiskokemus on kuitenkin laajemminkin aliarvostettu kilpailutekijä suomalaisessa liiketoiminnassa, ja se korostuu kuluttajabisneksessä.

Menestyvät yritykset ymmärtävät syvällisesti asiakkaiden elämää sekä tarpeita ja luovat tarjoamansa sen pohjalta. Lopputuloksena syntyy menestysbrändejä, kuten Apple, Louis Vuitton ja Starbucks, joiden voittokulku perustuu kykyyn luoda haluttu käyttäjäkokemus, joka jättää voimakkaan muistijäljen brändistä.

Tämä vaatii pitkäjänteisiä investointeja, jotka ovat määriltään verrattavissa niihin miljooniin euroihin, joita yritykset investoivat tuotantolaitoksiin tai tuotannonohjausjärjestelmiin. Se vaatii myös investointeja kuluttajakäyttäytymisen, muotoilun ja asiakaskokemuksen johtamisen ammattilaisiin, jotka hallitsevat ihmiskokemusten rakentamisen, aivan kuten tuotantotalouden ja teknologian asiantuntijat hallitsevat tuotantoprosessien rakentamisen.

Brändin luominen vaatii pitkäjänteisiä investointeja.

”Vain” aineetonta pääomaa kerryttävinä tällaiset investoinnit näyttäytyvät helposti liian epävarmoina ja jäävät tekemättä. Ihmisymmärrykseen perustuva brändivetoinen kuluttajaliiketoiminta on sosiokulttuurista eikä tuotantoteknistä, joten sen kansainvälisessä skaalaamisessa on myös suurempi riski epäonnistua.

Ehkäpä näistä syistä maamme on perinteisesti kunnostautunut ”hevosia suurempien” investointihyödykkeiden myynnissä. Siksi pelkkä reformi ei riitä menestyvien kuluttajabrändien luomiseen. Tarvitaan laajempi liiketoiminta- ja teollisuuskulttuurin paradigman muutos. Liikkeelle kannattaisi lähteä näkemällä ihmistieteet keskeisessä roolissa markkinaorientoituneessa liiketoiminnassa, joka kehittyy yhä ihmiskeskeisempään suuntaan.

Laura Forsman

brändiliiketoiminnan ammattilainen,

kuluttaja-arvon väitöskirjatutkija

Turku

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide