Köyhällä ei ole enää asiaa Isosaareen

Aiemmin Isosaareen on päässyt 22 eurolla, mutta tänä kesänä halvin lippu maksaa 49 euroa.

Isosaari on noin 76 hehtaarin kokoinen saari Helsingin edustalla.

Olen surullisena seurannut, kuinka yhdestä Helsingin hienoimmista ulkosaarista tehdään retkikohdetta vain hyvin toimeentuleville kertaturisteille. Aiemmin saareen on päässyt 22 eurolla, mutta tänä kesänä halvin lippu maksaa 49 euroa. Lippuun sisältyvät opastus ja hernekeitto. Uutta hintaa perustellaan muun muassa kohonneilla kustannuksilla ja sillä, että suurin osa kävijöistä ostaisi muutenkin keiton ja opastuksen (HS 25.4.).

Uusi konsepti hintoineen tuntuu melko kohtuuttomalta. Olen vieraillut Isosaaressa sen avaamisesta lähtien joka kesä vähintään kerran, joskus useastikin. Opastusta en koe tarvitsevani joka vuosi. Ilmeisesti meistä vähän rahaa tuovista omatoimituristeista halutaan nyt päästä eroon. Pakkopakettimatkan lisäksi saareen pääsee enää omalla veneellä tai varaamalla yön mökistä kalliilla hinnalla. Viesti on selvä: rikkaat tervetuloa, muut älkää vaivautuko.

Helsingissä on tehty hienoa työtä avaamalla vanhoja Puolustusvoimien saaria yleisölle. On sääli, että kaupallisen toimijan sallitaan ottaa tällainen yhteistä iloa tuottanut kohde panttivangikseen. Eikö lähiluonnosta innostuneille veneettömille omatoimiretkeilijöille tosiaan ole mahdollista tarjota muuta vaihtoehtoa päästä saareen?

Tulevana kesänä luulisi olevan kysyntää kohtuuhintaisille kotimaan luontokohteille inflaation nakertaessa perheiden palkkapusseja. Isosaari ei sellainen ikävä kyllä enää ole.

Eeva Savolainen

Helsinki

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide