Joskus velkojen päästäminen ulosottoon on paras vaihtoehto

Velkojen siirtäminen ulosottoon vähentää lisävelkaantumista ja rauhoittaa taloudellista tilannetta.

Maksuhäiriöt voivat johtaa ulosottoon.

Nimimerkki Työtön valokuvaaja (HS Mielipide 4.5.) kirjoitti järkyttyneensä, kun talous- ja velkaneuvoja oli neuvonut päästämään 5 000 euron lainan ulosottoon. En tunne tapauksen yksityiskohtia, emmekä viranomaisina voi ottaa julkisesti kantaa yksittäistapaukseen, mutta kommentoin aihetta yleisellä tasolla.

Yllättävät elämäntilanteet voivat mullistaa kenen tahansa taloudellisen tilanteen. Tällöin on tärkeää löytää keinot taloudelliseen tasapainoon.

Yksi vaihtoehdoista voi joskus olla velkojen päästäminen ulosottoon. Neuvo voidaan antaa esimerkiksi tilanteissa, joissa maksukyky ei riitä sillä hetkellä velkojen ja välttämättömien elinkustannusten yhtäaikaiseen maksamiseen.

Joskus asiakkaat maksavat velalla vanhaa velkaa maksuhäiriömerkinnän ja ulosoton pelon vuoksi. Seurauksina ovat velkamäärän kasvaminen ja velkaongelman syveneminen. Velkojen siirtäminen ulosottoon vähentää lisävelkaantumista ja rauhoittaa taloudellista tilannetta.

Toisinaan asiakkaille on helpompaa, että velat ovat yhdessä paikassa ja tuloista ulosmitattava määrä on pienempi kuin velkojen lyhennysten kuukausierät aiemmin.

Talous- ja velkaneuvoja selvittää työssään asiakkaan taloudellista tilannetta, keskustelee erilaisista vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista. Päätöksen siitä, miten asiassa toimitaan, tekee kuitenkin aina asiakas itse.

Marjo Kurki

johtaja,

Etelä-Suomen oikeusapu-

ja edunvalvontapiiri

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide