Lastensuojelulakia pitää korjata

Hatkanuoria etsivät ovat nykytilanteessa täysin kädettömiä.

Sosiaalityöntekijä Sara Tiinanen valaisi hyvin ongelmakohtia, joita sosiaalityöntekijät kohtaavat toimiessaan hatkoille lähteneiden nuorten kanssa (HS Mielipide 8.5.). Yhteistyö poliisin kanssa ei useinkaan toimi riittävällä tavalla. Nykyinen lainsäädäntö on antanut laajalti vapauksia alaikäisille nuorelle itse päättää, suostuuko hän puheella tulemaan takaisin vai jatkaako hatkareissua.

Lähtiessään karkureissuille sijoitetut nuoret ovat usein aikuisten armoilla ja alttiina tulla hyväksikäytetyiksi monin eri tavoin. Hatkoille lähteneistä nuorista herää heti suuri huoli löytää heidät ja saada palaamaan mahdollisimman nopeasti takaisin sijoituspaikkaan. Palattuaan takaisin he ovat monesti niin fyysisesti kuin henkisestikin ”rikki ja hajalla”. Hatkataipaleelta toipumiseen kuluu aikaa.

Ei ole kenenkään etu, että hatkoilla olevan nuoren palauttaminen sijaishuoltoon on tehty käytännössä toimimattomaksi. Heitä etsivät ovat nykytilanteessa täysin kädettömiä.

Säätytalolla laaditaan parhaillaan tulevaa hallitusohjelmaa. Siihen tulee tehdä kirjaus, että lastensuojelulaissa olevat puutteet ja epäkohdat korjataan. Eikö niin, hallitusneuvottelijat?

Vesa Koskiaho

erityisopettaja, Hamina

Lukijan mielipiteet ovat HS:n lukijoiden kirjoittamia puheenvuoroja, joita HS:n toimitus valikoi ja toimittaa. Voit jättää mielipidekirjoituksen tai tutustua kirjoitusten periaatteisiin osoitteessa www.hs.fi/kirjoitamielipidekirjoitus/.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Luetuimmat - Mielipide